Один з "суддів Януковича" Артем Суховаров уник люстрації і продовжує заробляти по мільйону щорік

Суддя Артем Суховаров - член знаної суддівсько-адвокатської родини, яка роками працювала у сфері юриспруденції
Один з "суддів Януковича" Артем Суховаров уник люстрації і продовжує заробляти по мільйону щорік
Суд, суддя, вирок Фото: t.me/kyiv_pro_office
27 Лютого 2024, 12:37
читать на русском

Суддя господарського суду Дніпра Артем Суховаров, попри своє минуле продовжує здійматися кар'єрними сходинками, чи то за підтримки своєї впливової родини, чи за рахунок зв'язків, які він ймовірно вибудував за часи "роботи на Януковича".

Журналісти СтопКору вирішили перевірити, як один з "суддів Януковича" не лише уник люстрації, а й зміг далі працювати, заробляючи по мільйону щорік.

Суддівсько-адвокатська родина Суховарових

Попередньо варто почати з сімейного стану судді та його походження. Згідно з даними з відкритих джерел, Суховаров член знаної суддівсько-адвокатської родини, яка роками працювала у сфері юриспруденції. Його мати - Раїса Суховарова з 1992 року працює адвокатом та числиться у Дніпропетровській обласній колегії адвокатів, його брат Андрій Суховаров - з 2004 року займає посаду судді у Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді. Він також працює як заступник голови Третього апеляційного адміністративного суду.

Власне варто зауважити, що якщо сам пан Артем не такий вже і публічний, то його брат не лише часто з'являється у мережі, а й також фігурував у скандалах. Приміром, у 2017 році відбувся розгляд адміністративної справи щодо нелегітимності виконавчої структури (департаментів, управлінь та підпорядкованих ним комунальних підприємств) органу з назвою "Дніпропетровська міська рада".

Тоді було здійснено громадянський арешт колегії суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у складі трьох осіб, за участі і головуючого судді-доповідача Суховарова А. В.

Також є інформація і про його двоюрідну сестру - Оксану Суховарову, яка працює в Харківскьому окружному адміністративному суді на посаді секретаря судового засідання.

Його дружина Наталія Суховарова також входить у тісне родинне коло та працює приватним нотаріусом. Про це також свідчать дані з декларації родинних зв'язків судді за період 2012-2016 року.

Членство у "суддях Януковича" та інші скандали Суховарова

Цікаво, що окрім своєї родини, суддя господарського суду Дніпра став відомий і завдяки скандалам, адже свого часу він був у списку "суддів Януковича", але дивним чином уник люстрації. Тоді він працював у Господарському суді Дніпропетровської області, та продовжував родинну діяльність.

Главком оприлюднив список суддів, які в лютому 2014 року забули про свою службу Феміді та почали судити українців на користь презденту-зрадникові Віктору Януковичу. Варто зауважити, що ці прізвища десятків інших суддів, які забороняли акції протестів та виступи проти влади по всій Україні, опинилися в одному списку претендентів на набуття "безстрокового" статусу, який гарантує їм роботу у судовій системі. Серед них і Артем Суховаров, який за даними видання, допомагав президентові залишити владу у своїх руках.

Він на ряду з іншими суддями забороняв публічно засуджувати владу Януковича. Ймовірно, Суховаров входив і до числа тих, хто блокував проведення мітингів, визнавав незаконними звернення місцевих рад до керівництва країни з вимогою припинити кровопролиття на Майдані та повернутися до євроінтеграційного курсу.

Цікаво, що наразі, за інсайдерською інформацією, суддя Суховаров ще й мітить на підвищення в апеляційний суд Дніпра.

Відомості з декларації судді Артема Суховарова

Попередньо варто зауважити, що декларації суддя викликають подив, якщо проаналізувати їх по черзі. Приміром, в один рік він вказує власність на нерухомість, власників того чи іншого майна, а вже наступного року приховує відомості. І це при тому, що декларації за 2021 та 2022 роки були опубліковані лише у 2023 році, а за 2020 рік було подано аж дві річні декларації.

Так, у декларації за 2022 рік, яку Артем Суховаров оприлюднив 6 грудня 2023 року, було вказано кілька цікавих позицій. Приміром, суддя вказав кошти на різних рахунках у банках, двоє автомобілів, проте жодної інформації про нерухоме майно. Така ж ситуація і в декларації за 2021 рік, проте у 2020 він показав, що володіє значною кількістю квартир та земельних ділянок.

Так, трьома квартирами у Дніпрі володіє його дружина, а він має лише часту. Також він має частку власності у квартирі батьків. Також подружжя має Офіс у Дніпрі, право на власність якого набули у 2013 році.

У 2013 році він придбав кілька земельних ділянок в н.п Підгородне, Дніпропетровська область. Він також задекларував три гаражі.

За 2022 рік він задекларував 1 349 322 грн заробітної платні, за 2021 рік - 1 002 471 грн, а за 2020 - 1 064 576 грн. Також у документі вказано, що Суховаров отримав дохід від відчуження нерухомого майна на суму 249 500 грн та 10 500 грн. Але при цьому, у декларації вказані і просто смішні суми - 87 грн та 385 грн, вказані як "проценти".

Готівкою він задекларував 56 800 грн, та вказав про кошти, які було розміщено у трьох різних банківських рахунках - загальна сума становить 116 987 грн.

У 2019 році він придбав автомобіль AUDI Q7 2017 року випуску, вартість якої 640 000 грн. А за три роки, у 2022 році суддя задекларував автомобіль AUDI А4, щоправда, трохи старшу модель - 2009 року. Вона коштувала йому 266 181 грн. Варто зауважити, що у декларації за 2021 рік, яку він оприлюднив приблизно у той самий час - 23 листопада 2023 року, варість авто вказана не була. Обидва транспортних засоби наразі зареєстровані на нього, проте ім'я власника не вказано. Згідно з даними за 2020 рік, AUDI Q7 володіла його дружина.

Тому, СтопКор готує звернення до ВККС і ВРП з приводу імовірного призначення цього судді в апеляційну інстанцію, щоб детальніше дослідили його доброчесність. Також редакція СтопКору пише листи Президентові, до ВРУ, в Офіс Генпрокурора, СБУ, ДБР, НАЗК і НАБУ.

Нагадаємо, в.о. голови Конституційного суду Сергій Головатий задекларував 400 тисяч гривень зарплати щомісяця та власний храм.

Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 31 січня зупинила розгляд справи проти судді Олексія Тандира, якого звинувачують у ДТП на блокпості, що призвела до загибелі нацгвардійця.

Читайте також

1