Карл III офіційно оголошений королем Сполученого Королівства: як це відбувалося

Церемонія коронації відбулася у Сент-Джеймському палаці в Лондоні
Карл III офіційно оголошений королем Сполученого Королівства: як це відбувалося
Король Карл III Фото: https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy
10 Вересня 2022, 14:02
читать на русском

Рада престолонаслідування у Великій Британії офіційно проголосила Карла III (першого сина королеви Єлизавети ІІ) новим королем Сполученого Королівства.

Рада з престолонаслідування відбулася в Сент-Джеймському палаці в Лондоні.

Церемонія коронації вперше транслювалася на телебаченні:

Під час церемонії були присутні принц Вільям (перший син Чарльза та Діани), королева-консорт Камілла (дружина Чарльза), голова Ради престолонаслідування, прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс та архієпископ Кентерберійський.

Також на церемонії були помічені колишні прем'єр-міністри Великої Британії - Джон Мейджор, Гордон Браун, Девід Камерон, Тереза ​​Мей, Борис Джонсон.

Колишні прем'єри Британії на коронації

Всі присутні на церемонії були одягнені в чорне або пурпурне вбрання - на знак скорботи за покійною королевою.

Королева Єлизавета Фото: https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy

Після офіційного підписання Основної прокламації до присутніх у Сент-Джеймському палаці вийшов сам монарх. Він виступив з промовою, в якій віддав данину пошани покійній королеві.

Карл III з Біблією в руках виголосив клятву королівству та кожній його складовій окремо - Англії, Шотландії, Уельсу та Північній Ірландії. Потім Карл III підписав документ, що засвідчує його клятву.

Що відомо про Карла III:

Чарльз Філіп Артур Джордж Маунтбеттен-Віндзор, старший син королеви Єлизавети II 63 роки був принцом Уельським. У 73 роки, коли померла його матір-королева, він зійшов на престол під ім'ям короля Карла III.

У 1970 році він здобув ступінь бакалавра з історії у Трініті-коледжі в Кембриджі. Потім розпочав військову кар'єру та, зокрема, командував мінним тральщиком HMS Bronington.

У 1981 році одружився з 20-річною Діаною Спенсер. У 1982 році на світ з'явився їхній старший син – принц Вільям, а в 1984-му молодший – принц Гаррі. Вже у 1996 році принц Чарльз розлучився з дружиною. Через рік Діана за драматичних обставин загинула в автомобільній аварії.

У 2017 році ім'я принца Чарльза фігурувало у скандалі через оприлюднення документів, які розкривали подробиці сумнівних офшорних інвестицій багатьох надбагатих людей, зокрема політиків, бізнесменів та знаменитостей. Чарльз заявив тоді, що не має прямого відношення до офшорного рахунку.

Також принца Чарльза звинуватили в отриманні трьох мільйонів євро готівкою від катарського шейха.

10 лютого 2005 року було оголошено, що Камілла Паркер Боулз і Чарльз, принц Уельський, одружаться - до речі, їх любовний зв'язок почався ще у 1970 роках, задовго до того, як принц одружився з Діаною Спенсер.

Чарльза одружився з Каміллою 9 квітня 2005 року.

Весілля Чарльза та Камілли Фото: https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy

Нагадаємо, 8 вересня 2022 королева Великої Британії Єлизавета ІІ померла після погіршення стану здоров'я.

Читайте також

1