Катастрофа літака МАУ: суд Канади визнав збиття актом тероризму

Іран знав, що рейс PS 752 був цивільним літаком
Катастрофа літака МАУ: суд Канади визнав збиття актом тероризму
Авіакатастрофа літака МАУ (фото: t me OP_UA)
21 Травня 2021, 10:19
читать на русском

Суд Канади вирішив, що збиття літака МАУ ("Міжнародних авіаліній України") поблизу Тегерана Іранською революційною гвардією було навмисним актом тероризму.

Як повідомили у Global News, таке рішення ухвалив Верховний суд канадської провінції Онтаріо.

Суддя Едвард Белобаба встановив, що "на основі балансу ймовірностей ракетні атаки на рейс 752 були навмисними".

Позивачі довели, що збиття обвинуваченими рейсу 752 було актом тероризму і являє собою "терористичну діяльність", - зазначив суддя.

Для ухвалення рішення Белобаба опирався на думки двох експертів. Один з них дійшов висновку, що Революційна гвардія Ірану "знала, що рейс PS 752 був цивільним літаком, і цілеспрямовано збив його з метою знищення".

Суддя виніс рішення про невиконання зобов'язань проти Ірану за цивільним позовом, поданим чотирма сім'ями загиблих на борту рейсу Міжнародних авіаліній України 8 січня 2020 року

Читайте також

Іран не захищався в судовому процесі. У справі обвинуваченими серед інших фігурують Іран, Революційна гвардія, Збройні сили Ірану та верховний керівник Алі Хаменеї.

Це рішення суду дозволяє канадським сім'ям вимагати відшкодування збитків від Ірану.


Контекст. Вранці 8 січня літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий одразу після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. В результаті авіакатастрофи загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажири).

22 грудня організація цивільної авіації Ірану представила остаточний технічний звіт про катастрофу літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752.  Літак був збитий після вильоту з Тегерана зенітною ракетою через людську помилку.

30 грудня Іран заявив, що виплатить по 150 тисяч доларів сім'ям загиблих у катастрофі літака МАУ.

8 січня Україна, Афганістан, Велика Британія, Канада та Швеція закликали Іран терміново надати повне та всебічне пояснення катастрофи літака МАУ, який рівно рік тому був збитий в Тегерані.

Читайте також

1