Кийки ламались об тіла: Лубінець про катування "азовців" під час полону

Омбудсмен розповів, що довелося пережити полоненим захисникам
Кийки ламались об тіла: Лубінець про катування "азовців" під час полону
Поранені та скалічені захисники Маріуполя / Фото: полк Азов у Телеграм
28 Вересня 2022, 21:07
читать на русском

Під час полону рашисти знущалися з українських захисників та катували їх.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час брифінгу, повідомляє UkraineMediaCenter.

Визнання юридичної процедури затримання військовополонених не відбувалось, проводили наших захисників через стрій окупантів, які били їх резиновими кийками. Дуже часто резинові палиці ламались об тіла наших військових. Ворог змушував тримати голови опущені до низу, якщо хтось порушував – його додатково били, - розповів він.

Лубінець каже, що у місцях утримання майже були відсутні їжа, вода, не надавались засоби особистої гігієни – туалетний папір, мило та зубні щітки не видавали. Спати доводилось на бетоні.

За словами омбудсмена, всі звільнені з полону виснажені, вони втратили по 60-70 кілограмів ваги.

росія використовувала голод як один з елементів тортур, - каже омбудсман.

Також Лубінець заявив, що відразу після звільнення кожен військовополонений з "Азовсталі" потребував негайної госпіталізації.

За словами уповноваженого, жоден військовополонений, який повернувся з російського полону, не підтвердив, що представники комітету Червоного хреста хоча б раз приїздив до місця утримання наших полонених та говорив з ними.

Один раз міжнародний комітет був присутній – під час виходу з "Азовсталі". Вони роздали листівки для ідентифікації полонених і обіцяли приїхати їх і забрати. Але так цього і не зробили, - додав він.

Нагадаємо, у ніч на 22 вересня Україна повернула з російського полону 215 людей, серед яких 124 офіцери. Більшість українців, що повернулися з полону, російська сторона погодилася обміняти на кума путіна нардепа Віктора Медведчука.

Серед звільнених: 108 бійців полку "Азов" та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.