Україна обміняла Медведчука на 215 полонених українців, серед яких є "азовці"

П’ятеро українців були звільнені в обмін на 55 російських полонених
Головне
Україна обміняла Медведчука на 215 полонених українців, серед яких є "азовці"
Азовсталь Фото: Дмитро Козацький, Орест https://twitter.com/kozatsky_d
22 Вересня 2022, 08:16
читать на русском

У ніч на 22 вересня Україна повернула з російського полону 215 людей, серед яких 124 офіцери.

Про це повідомляє Офіс президента.

Більшість українців, що повернулися з полону, російська сторона погодилася обміняти на кума путіна нардепа Віктора Медведчука.

Серед звільнених: 108 бійців полку "Азов" та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

Як повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак, з полону повернулися командир "Азова" Денис Прокопенко ("Редіс"), Сергій Волинський ("Волина"), виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Святослав Паламар ("Азов"), Олег Хоменко ("Азов"), Денис Шлега з Нацгвардії України, Герой України Євгеній Бова, командувач 1-го окремого батальйону морської піхоти. Також повернули Катерину Поліщук ("Пташка").

Єрмак повідомив, що вдалося звільнити вагітних захисниць Мар’яну Мамонову, Яну Шумовецьку та Анастасію Черненьку.

Голова ОП каже, що "це найпотужніший результат у питанні звільнення полонених за весь час повномасштабного вторгнення".

Повідомляється, що звільнених з полону зустріли тимчасовий виконувач обов’язків голови СБУ Василь Малюк, заступник начальника Головного управління розвідки Дмитро Усов та уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Очільник СБУ підтвердив, що полонених обміняли на Медведчука:

Безпосередньо ми сьогодні обміняли 200 громадян України на пана Медведчука. Хочу зазначити, що Медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах.

Він зазначив, що ще п’ятеро громадян були звільнені шляхом обміну на 55 російських полонених.

Також, майже всі звільнені вже на території України, окрім п’ятьох командирів "Азова", які, згідно з домовленостями, досягнутими раніше з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, наразі перебувають у Туреччині під його особистими гарантіями захисту.

З "азовцями" перебувають начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов і міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що нині в Туреччині вони в безпеці, а наступний крок – це їхнє повернення на батьківщину.

Глава держави так прокоментував обмін полонених на Медведчука:

Перша складова: ми обміняли одного фаната росії на 200 воїнів. Спочатку нам пропонували повернути 50 наших людей в обмін на одного з тих, хто перебував у слідчому ізоляторі СБУ. Ми говорили. Наполягали. Число 50 зросло до двохсот. Вони вже в Україні. Я вважаю, це хороший результат. Хоча навіть більше, ніж 200... Бо серед звільнених українок є ті, хто готується стати мамою. І я особливо щасливий, що вдалося зараз повернути їх в Україну.

В ОП повідомили, що на прохання міжнародних партнерів Україна домоглася звільнення десяти іноземців – захисників України, громадян п’яти держав-партнерів. Їх 21 вересня доправили в Саудівську Аравію.

Зеленський зазначив, що цю операцію зі звільнення готували довго й старанно. Він висловив подяку президенту Туреччини, а також усім, хто займався цим питанням з українського боку:

Дякую вам, хлопці. Я вважаю, що це справді велика перемога для нашої держави, для всього нашого суспільства. А головне – для родин наших захисників, які зможуть побачити своїх близьких у безпеці.

Президент зауважив, що, згідно з наявною в нього інформацією, багато полонених були приречені на смертну кару, тож звільнення врятувало їм життя.

Нагадаємо, боєць полку "Азов" Дмитро Усіченко, якого визволили з російського полону, розповів, що медики РФ навіть не давали знеболювальні військовим.

Читайте також

1