Кілька українських областей взимку можуть залишитися без опалення

Це тимчасово окуповані та прифронтові регіони
Важливо
Кілька українських областей взимку можуть залишитися без опалення
Опалення (Фото: picabu)
13 Вересня 2022, 13:07
читать на русском

Через війну в Україні у кількох областях пошкоджено багато об'єктів інфраструктури, зокрема енергетичні. Тому початок опалювального сезону в цих регіонах буде неможливим.

Як пише Укрінформ, мешканців окупованих, або звільнених від окупантів територій, які постраждали від обстрілів, просять евакуйовуватися до областей, в яких опалювальний сезон почнеться без затримок.

Нині складна ситуація у двох областях - Херсонській та Запорізькій. Також під питанням вчасний початок опалювального сезону у Миколаївській, Донецькій, Луганській та Харківській областях.

Як пише zn.ua, за даними Міністерства інфраструктури, у регіонах пошкоджено 304 котельні, 12 зруйновано, не працюють 10 ТЕЦ (6 пошкоджено та 4 зруйновано) та одна ТЕС.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зазначив, що відновлено 156 котелень, які знаходяться на більш безпечних територіях.

Після дослідження стану об’єктів, визначення переліку робіт і формування бюджету уряд прийняв рішення про виділення 286 млн грн. Розроблений календарний графік відновлення цих об’єктів, виконання якого буде ретельно контролювати Мінрегіон і відповідно до етапів виконання робіт буде проводитися подальше фінансування, - каже міністр.

Тим часом експерти кажуть, що до початку опалювального сезону відновити пошкоджені котельні та ТЕЦ, особливо на Сході, неможливо.

Зокрема, директор спеціальних проєктів НТЦ "Псіхєя" Геннадій Рябцев зазначив, що це пов'язано з недостатніми ресурсами, які виділяються урядом на відновлювальні роботи.

Нагадаємо, директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко заявив, що через цинічні атаки російської армії на об'єкти критичної інфраструктури, українцям потрібно підготувати план евакуації на випадок, якщо через обстріли у багатоквартирних будинках взимку зникне електропостачання.

Читайте також наш матеріал: Зима на порозі: як дешево і якісно зберегти тепло в оселі

1