Кисню потребують не лише діти з COVID-19 - лікар

Є багато дітей зі штамом "Дельта", які потребують стаціонару
Ексклюзив
Кисню потребують не лише діти з COVID-19 - лікар
Діти, коронавірус (Фото: picabu)
13 Жовтня 2021, 12:57
читать на русском

Насправді кисню потребують не тільки діти з ковідом, а й з іншими захворюваннями. Зокрема це можна зробити не лише в реанімації, але й на стаціонарі.

Про це у коментарі Парламент.UA розповів директор Обласного комунального некомерційного підприємства "Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня" Олександр Тесліцький.

Зараз у нас на всю область 108 ліжок для надання допомоги таким діткам, цього вистачає: на сьогоднішній ранок маємо 67 хворих, - продовжує лікар. - Серед цих 108 ми збільшили цієї осені кількість точок з доступом до кисню – їх 103. Раніше можливість кисневої терапії була доступна лише у відділенні реанімації, це 8 ліжок. Тепер можливість отримати кисень тут, а не в реанімації, мають і пацієнти, які отримують лікування чи від пневмонії, чи малюки з бронхіолітом, обструктивним бронхітом. Адже насправді кисню потребують не тільки діти з ковідом, а й з іншими захворюваннями, - сказав він.

За його словами, є багато дітей – наприклад, зі штамом "Дельта", які потребують стаціонару, але важкість їхнього стану обумовлена не дихальною недостатністю, а порушенням водно-електролітного балансу. Тобто на фоні блювання, рідкого стільця, вираженої інтоксикації, високої температури, яка погано коригується, дитина втрачає рідину і потребує інфузійної терапії (крапельниці), але не потребує кисневої підтримки.

Це особливість дитячої захворюваності – що на велику кількість хворих дуже мало потребують кисневої підтримки: серед 67 хворих на сьогоднішній ранок кисневої терапії потребують лише шестеро. Інші – інфузійної терапії, підбору препаратів для корекції лихоманки. У цьому відмінність від дорослих, у яких кисневої терапії потребує основна маса госпіталізованих – чи вільнопотокової, чи апаратної вентиляції легень, - додав лікар.

Нагадаємо, що лікарі рекомендують сім’ям зробити "кокон" навколо дитини – вакцинуватись дорослим, щоб не наражати на небезпеку дитину.

Читайте також наш матеріал: Примус чи заохочення: що ефективніше для вакцинації українців проти COVID-19

Читайте також