Лікар розповів, коли госпіталізують дітей з COVID-19

Важливим є не лише сатурація, але й інші симптоми
Ексклюзив
Лікар розповів, коли госпіталізують дітей з COVID-19
Дитина у лікарні
21 Жовтня 2021, 20:41
читать на русском

Щодо дітей хворих на коронавірус настороженість вища і їх швидше госпіталізують, не чекаючи настання декомпенсації.

Про це у коментарі Парламент.UA розповів директор Обласного комунального некомерційного підприємства "Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня" Олександр Тесліцький.

Після огляду сімейним лікарем або лікарем-педіатром, за потреби, або якщо ситуація невідкладна – то бригадою центру екстреної допомоги пацієнт скеровується до нас в стаціонар. Йдеться про випадки високої температури, яка погано коригується, або якщо є підозра пневмонію (а це, відповідно, підстава для підозри на ковід), - зазначив він.

За словами лікаря, зазвичай щодо дітей настороженість вища і їх швидше госпіталізують, не чекаючи настання декомпенсації. Також у дітей немає чіткої прив’язки до сатурації (насиченості крові киснем) – якщо сатурація 95, це не означає, що дитину не візьмуть у стаціонар. Бо компенсаторні можливості дітей значно нижчі, ніж у дорослих, і сатурація може помінятися протягом кількох годин.

Отже, пацієнт прибуває з супровідним листком – про допомогу, яка надавалася за місцем перебування дитини до приїзду "швидкої", доставляється на приймальний покій інфекційного корпусу, тут робляться необхідні дообстеження: рентгенівське дослідження, загальний аналіз крові. Якщо дитина у важкому стані – одразу транспортується у відділення реанімації, оминаючи приймальний покій, щоб якомога швидше забезпечити високоспеціалізовану інтенсивну терапію. Це маршрут пацієнта, затверджений департаментом у межах області.

Нагадаємо, що лікарі рекомендують сім’ям зробити "кокон" навколо дитини – вакцинуватись дорослим, щоб не наражати на небезпеку дитину.

Читайте також наш матеріал: Примус чи заохочення: що ефективніше для вакцинації українців проти COVID-19

Читайте також

1