Китайською вакциною щеплюватимуть тих, кому не вистачить інших вакцин - Ляшко

Вакцин від Pfizer/BioNTech має вистачити лікарям
Головне
Китайською вакциною щеплюватимуть тих, кому не вистачить інших вакцин - Ляшко
Щеплення, вакцинація (фото: CNN)

Заступник міністра охорони здоров`я Віктор Ляшко заявив, що китайську вакцину від коронавірусу Sinovac будуть давати тим українцям, яким не вистачить вакцин від Pfizer/BioNTech.

Про це він розповів в інтерв`ю виданню BBC News Україна.

Він зазначив, що скоро стане відомо, вакцину ще якого виробника, крім компанії Sinovac, Україна купуватиме, або яка вакцина замінить китайську, якщо та виявиться неефективною.

Я думаю, що до 1 лютого буде офіційна заява, і скажуть, яка у нас альтернатива. Або додатково, що ми ще купуємо, - заявив Ляшко.

Він зазначив, що достатньо, аби препарат показував ефективність 50% плюс певний відсоток, і тоді він може бути дозволеним для використання.

Ляшко зазначив, що у 100% випадків китайська вакцина сприяла формуванню антитіл до коронавірусу.

Читайте також

За його словами (досьє Ляшка), якщо в Україну надійде одразу дві вакцини - від Sinovac і Pfizer/BioNTech, тоді "Pfizer відразу піде на мобільні бригади і для вакцинації медичних працівників".

Pfizer буде їхати з холодильника з температурою - 80 у холодильник, де буде +2. За таких умов вона може зберігатися 5 днів. Через такі температурні умови найбільш економічно доцільно використовувати Pfizer у мобільних бригадах для лікарів. Якщо приїде 300 тисяч Pfizer, вистачить для лікарів і соціальних працівників. Приїде 100 тисяч доз, то тільки для лікарів, - заявив Ляшко.

Він додав, що тим громадянам, на яких не вистачить вакцин від Pfizer/BioNTech, щеплення робитимуть вакцинами Sinovac.

Нагадаємо, раніше Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що в Україні вакцинація громадян проти COVID-19 розпочнеться вже в лютому. Підготовка до першого етапу вакцинації йде за графіком та відбуватиметься згідно з Дорожньою картою.

Більше про вакцини читайте у нашому матеріалі: Вакцинація від Covid-19: чи потрібні щеплення та хто помирає

1