Колективного захисту від COVID-19 немає, а групи ризику не захищені - імунолог

Такі люди потребують вакцини найбільше
Ексклюзив
Колективного захисту від COVID-19 немає, а групи ризику не захищені - імунолог
Карантин, коронавірус, люди в захисних масках (фото: УНІАН)
11 Вересня 2021, 08:17
читать на русском

Лікар-імунолог, доктор медичних наук Андрій Волянський вважає, що колективного захисту від коронавірусу немає, оскільки найбільш вразливі групи населення не вакциновані.

Про це Волянський сказав у коментарі Парламент.UA.

Він нагадав, що днями в Україні таки ввели 10 мільйонів доз вакцини, як і обіцяв міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Однак наголосив, з цих 10 млн доз лише 2,8 млн ввели людям 60 років і старше, а саме ці люди потребують вакцини найбільше.

Тобто таке виконання обіцянок означає, що колективного захисту немає (10% населення отримали дві дози), а найбільш вразливі як були беззахисні перед неминучою хвилею, так і залишаються. Але, шановний пане міністре, ви мали цілих 100 днів.

А як треба було щепити? Наприклад, як у ЄС: у квітні було щеплено 80% осіб 80+, у травні 80% людей віком 70–80 років, у червні 80% людей від 60 до 70 років. А чому так не вакцинували? А тому що ми, не маючи достатньої кількості вакцини, щепили військових, публічних осіб, персонал підприємств, вагітних медиків і таке інше, - розповів Андрій Волянський.

Нагадаємо, що інфекціоністка вважає, що неможливо сформувати колективний імунітет у разі COVID-19. Вірус має здатність мутувати, а захист після щеплення та природний захист згодом слабшають.

Читайте також

1