Колонію в Оленівці могли підірвати, а полонені були вже мертві - Арестович

Утримувані, ймовірно, були мертві ще до вибуху
Колонію в Оленівці могли підірвати, а полонені були вже мертві - Арестович
Оленівка: фото t.me/O_Arestovich_official
29 Липня 2022, 19:48
читать на русском

Атака російських військ на колонію в окупованій Оленівці більше схожа на підривання речовини з високою температурою горіння в самій будівлі, аніж на результат артилерійського обстрілу.

Про це повідомив радник глави Офісу президента Олексій Арестович у своєму Telegram.

За його словами, російські війська могли влаштувати пожежу, на момент початку якої утримувані полонені могли бути вже мертві.

Фахівці-піротехніки, аналізуючи російське відео з Оленівки, кажуть, що картина більше схожа на підрив речовини з високою температурою горіння всередині самої будівлі, ніж результат обстрілу.

Попередньо, це не стільки (або не тільки) обстріл, скільки схоже на спробу прибрати сліди злочину після подій, що відбулися в будівлі. Одна з головних ознак - люди в будівлі не розкидані, як від вибуху, а схоже, що обгоріли тіла людей, які вже були мертві на момент початку пожежі, – написав Арестович.

В Офісі генпрокурора зазначили, що внаслідок удару з боку російських військ по колонії №120 в Оленівці загинули близько 40 людей, ще 130 осіб зазнали поранень. Прокурори розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Встановлено, що в цій колонії окупантами організовано місце несвободи, де протиправно утримують цивільних осіб та військовополонених Збройних сил України, - заявили в повідомленні.

Читайте також

Нагадаємо, зранку 29 липня російські пропагандисти повідомили, що ЗСУ обстріляли колонію в Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені. Влада так званої "ДНР" стверджує, що внаслідок обстрілу загинули не менше 53 українських військовополонених.

Згодом Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив заяву щодо трагедії в Оленівці Донецької області, де російські бойовики обстріляли колонію, в якій перебували українські військовополонені.

Представник ГУР у коментарі Суспільному сказав, що це обстріл колонії був провокацією росіян: "Бо встановити звідки був обстріл фахівцям досить просто. Поки жодних подробиць по пораненим і загиблим в них немає".

В Офісі Генпрокурора повідомили, що внаслідок удару по території виправної колонії в тимчасово окупованій Оленівці загинули близько 40 українських військовополонених, ще 130 — отримали поранення.

Своєю чергою очільник МЗС України Дмитро Кулеба закликав усіх партнерів жорстко засудити обстріл окупантами колонії в Оленівці, де загинули та отримали поранення наші військовополонені, і визнати росію державою-терористом.

Один із непрямих доказів того, що саме рф вбила українських військовополонених в Оленівці — повідомлення в їхніх ЗМІ, що ніхто із співробітників ізолятора не постраждав.

Читайте також

1