Компанії Ілона Маска запропонували замінити російські ракети "Союз" на Falcon 9

Стратегія співпраці Європи з Росією у багатьох сферах більше не працює
Компанії Ілона Маска запропонували замінити російські ракети "Союз" на Falcon 9
Ілон Маск (фото: spacex.com)
12 Серпня 2022, 18:25
читать на русском

Європейське космічне агентство (ESA) запропонувало компанії SpaceX Ілона Маска тимчасово замінити російські ракети-носії "Союз" американськими Falcon 9.

Про це повідомили в Reuters,

Генеральний директор ESA Йозеф Ашбахер заявив, що "Союз" також можуть замінити ракети-носії Японії та Індії.

Я б сказав, що ми обговорюємо два з половиною варіанти. Один — це SpaceX, і це зрозуміло. Інший, можливо, Японія, яка чекає першого польоту своєї ракети наступного покоління. Ще одним варіантом може бути Індія, - сказав Йозеф Ашбахер.

Він зазначив, що Європейське космічне агентство буде обирати ракети-носії, спираючись на технічну сумісність та комерційну складову. Проте це буде тимчасовим рішенням, оскільки Ашбахер впевнений у майбутньому ракет-носіїв Ariane 6, які розробляє ESA.

За словами Ашбахера, стратегія співпраці Європи з РФ у багатьох сферах більше не працює.

Це тривожний дзвінок, що ми були надто залежними від Росії. І сподіваюся, що особи, які приймають рішення, усвідомлюють так само, як і я, що ми повинні справді зміцнити наші європейські спроможності і нашу незалежність, - додав він.

Нагадаємо, важка ракета-носій Falcon 9 компанії Ілона Маска SpaceX вивела на орбіту чергову партію з 53 мінісупутників для поповнення орбітального угруповання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink.

Читайте також

1