Компанія Ілона Маска SpaceX заборонила Україні використовувати інтернет у військових цілях

У компанії заявили, що не хочуть, аби термінали використовували в наступальних цілях
Головне
Компанія Ілона Маска SpaceX заборонила Україні використовувати інтернет у військових цілях
Установка Starlink https://twitter.com/spacexstarlink
9 Лютого 2023, 13:26
читать на русском

Американська компанія SpaceX вжила заходів, щоб запобігти використанню українськими військовими супутникового інтернету Starlink для керування дронами в регіоні під час війни з росією.

Про це заявила президент і головний операційний директор SpaceX Гвінн Шотвелл на конференції у Вашингтоні, повідомляє Reuters.

Супутниковий інтернет-сервіс Starlink, який забезпечив українським військовим широкосмуговий зв'язок для захисту від російських військових, "ніколи не призначався для використання як зброя".

"Однак українці використали його ненавмисно і не в межах жодної угоди", – зауважила Шотвелл.

Пізніше в розмові з журналістами вона послалася на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс Starlink для управління безпілотниками.

Україна ефективно використовує дрони для виявлення позицій противника, ведення вогню на великі відстані і скидання бомб.

"Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхню здатність робити це. Є речі, які ми можемо зробити і вже робимо", – сказала жінка, маючи на увазі використання Starlink з безпілотниками.

За її словами, використання безпілотниками Starlink виходить за межі угоди, яку SpaceX уклала з українським урядом, додавши, що контракт був призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового інтернету лікарням, банкам і сім'ям, які постраждали від російського вторгнення.

"Ми знаємо, що військові використовують їх для зв'язку, і це нормально. Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його в наступальних цілях", – сказала вона.

Як зазначається, компанія SpaceX приватно доставила в Україну вантажівки з терміналами Starlink, що дозволяє військовим країни спілкуватися, підключаючи їх і з'єднуючи з майже 4 тис. супутників, які компанія вже запустила на низьку навколоземну орбіту.

Нагадаємо, компанія Ілона Маска SpaceX у жовтні звернулася до американського Міністерства оборони, щоби те взяло на себе фінансування супутників в Україні.

Перші термінали Starlink потрапили до України торік  28 лютого. Тоді Маск підтримав Україну у боротьбі з російськими загарбниками й відкрив для країни термінали Starlink, які нададуть нам доступ до глобальної супутникової системи, яка дозволяє забезпечити швидкісний інтернет.

На період дії воєнного стану використовувати супутниковий інтернет Starlink дозволили всім українцям. Мережа дозволяє отримати доступ до інтернету у важкодоступних куточках нашої планети Земля.

Про те, як правильно приєднатися до мережі Starlink, читайте за посиланням.