Конфлікт між Зеленським та Залужним був передбачуваний та викликаний провалом українського контрнаступу, — The Economist

Наразі йде гра за звинуваченням у тому, хто несе відповідальність за провал.
Головне
Конфлікт між Зеленським та Залужним був передбачуваний та викликаний провалом українського контрнаступу, — The Economist
29 Листопада 2023, 11:39
читать на русском

Конфлікт між Зеленським та Залужним був передбачуваний та викликаний провалом українського контрнаступу.

Про це пише видання The Economist з посиланням на високопоставленого українського чиновника

"Наразі йде гра за звинуваченням у тому, хто несе відповідальність за провал. Політики кажуть, що їхні генерали — дурні, що пройшли радянське навчання. А генерали кажуть, що політики заважають дурням. У перемоги багато батьків, але ніхто не хоче відповідати за безвихідь", — заявило джерело.

Тим часом журналіст Юрій Ніколов стверджує, що ОП дав минулого тижня вказівку главам обладміністрацій припинити будь-яке спілкування з головкомом ЗСУ Валерієм Залужним. За його словами, наказ віддали, "щоб регіональні еліти не створювали навколо нього жодного ажіотажу".

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час війни військові не можуть займатися політикою, оскільки це "не веде до єдності нації". Хоча вважає, що таке право вони мають.

Заява Зеленського із закликом до Залужного дотримуватись ієрархії та не займатися політикою - перше публічне підтвердження конфлікту з головкомом з боку президента.

До цього про нього говорили лише на рівні чуток. Тепер, після цілком однозначних слів Зеленського, можна констатувати, що конфлікт існує і він настільки серйозний, що президент вважав за потрібне про нього висловитися в інтерв'ю закордонним ЗМІ.

Якщо коротко, то має дві складові.

1. Розбіжність оцінок президента та головкому щодо ситуації на фронті та подальшої стратегії війни (що виявилося в полеміці з приводу статті Залужного в Economist).

2. Популярність Залужного в Україні та його сильні позиції серед західних союзників, що автоматично робить його головною альтернативою Зеленському в очах тих сил всередині України та за її межами, які вважають за необхідне зміну влади в країні.

1