Консервуємо на зиму: варимо варення зі слив

Якщо ви турбуєтеся про фігуру і дотримуєтеся здорового харчування, цей солодкий продукт вам не завадить
Консервуємо на зиму: варимо варення зі слив
16 Жовтня 2023, 22:53
читать на русском

Варення зі слив - відмінні ласощі і інгредієнт для різноманітних страв. Його можна просто їсти з хлібом, додавати в випічку, змішувати з йогуртом і сиром і навіть використовувати як соус для м'ясних страв, особливо до баранини або курки.

Якщо ви турбуєтеся про фігуру і дотримуєтеся здорового харчування, цей солодкий продукт вам не завадить, адже варення багате на антиоксиданти, вітаміни С, D та А, підтримує травлення і зміцнює імунітет.

Просте варення зі слив половинками

Варення зі слив по-азербайджанськи, також відоме як "мурумуру" або "мурмуре", має особливий кавказький смак, оскільки до нього додаються спеції і горіхи. Ось рецепт для приготування цього варення:

Інгредієнти:

  • 1 кг стиглих слив;
  • 500-700 г цукру (кількість залежить від уподобань щодо солодощів);
  • 1/2 склянки води;
  • 1-2 цедри лимона (без білої частини);
  • 5-6 гвоздик;
  • 1-2 палички кориці;
  • 100 г волоських горіхів (за бажанням).

Покладіть сливи з видаленою кісточкою у велику каструлю, додайте цукор, воду, шкірку лимона, гвоздику і палички кориці.

Поставте каструлю на середній вогонь і доведіть до кипіння. Потім зменште вогонь до мінімуму і варіть сливи на повільному вогні, помішуючи час від часу. Час варіння може варіюватися, зазвичай це займає від 30 хвилин до 1 години.

В кінці варіння додайте волоські горіхи. Варення готове, коли сливи стають м'якими, а рідина починає загусати.

Коли варення готове, акуратно перекладіть його в стерилізовані банки. Закрийте банки кришками і переверніть їх на кілька хвилин, щоб створити вакуум. Це допоможе збільшити термін зберігання варення.

Після охолодження варення, зберігайте його в прохолодному і сухому місці. Воно буде готове до вживання через кілька тижнів, коли аромати просочать сливи і горіхи.

Ви можете насолоджуватися ним як джемом на хлібі, додавати в випічку або подавати до чаю.

Скільки хвилин варити варення зі слив

Зазвичай варення зі слив вариться близько 30 хвилин до 1 години.

Якщо ви використовуєте менше цукру або хочете отримати густішу консистенцію, варіння може зайняти від 45 хвилин до 1 години.

Якщо ви додали більше цукру і віддаєте перевагу рідкішому варенню, то 30-40 хвилин буде достатньо.

Перевірити готовність варення можна за допомогою ложки. Візьміть трохи варення: якщо воно стає густим і не розпливається, то, найімовірніше, готове.

Що можна додати до варення зі слив

  • Лимон
  • Кориця
  • Гвоздика
  • Імбир
  • Ваніль
  • Апельсин
  • Лавровий лист
  • Вино або коньяк
  • М'ята
  • Мед
  • Горіх

Експериментуйте і створюйте унікальні смаки варення зі слив, які припадуть до смаку вам і вашій родині.

Читайте також