Краху гривні не буде: експерт пояснив, що відбувається на валютному ринку

Українці не спішать купувати долари, боячися зростання курсу
Краху гривні не буде: експерт пояснив, що відбувається на валютному ринку
Купюри, гривня Фото: УНІАН
20 Лютого 2022, 21:12
читать на русском

Наразі ґрунтовних економічних підстав для обвалу курсу гривні немає.

Так вважає директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, повідомляє БіБіСі.

Це підтверджується тим, що після попереднього сплеску гривня повернулася до відносно стабільного курсу, — каже він.

Юрчишин зазначив, що на відміну від попередніх криз, особливих черг до обмінників немає. А дехто з охочих скористатися високим курсом долара і обміняти його, не змогли цього зробити, бо не було гривні.

За словами економіста, коли Нацбанк викуповує валюту на ринку, як це було минулого тижня, це може свідчити про міцність гривні. Водночас Юрчишин наголошує, що попереду — специфічний тиждень з огляду на новини.

Зараз негативні очікування мають не економічний і навіть не політичний, а радше психологічний характер, — вважає експерт.

Юрчишин припускає, що у 2014 очікування краху були навіть більшими, ніж зараз:

Зараз зрозуміло, де є ворог, що він готує. Інша справа, чи буде це відбуватися, але в принципі зрозуміло, які можуть бути втрати та в чому саме.

Він наголошує, що якщо вторгнення вдасться уникнути, то відбудеться стабілізація й у політичній сфері, й в економічній, та на валютному ринку.

Фінансовий експерт Андрій Шевчишин зазначає, що курс гривні у п'ятницю вранці стабілізувався поблизу позначки 28,34 грн за долар. На його думку, спред на відкритті є широким, оскільки учасники ринку закладають можливість будь-яких рухів.

За його спостереженнями, внутрішні гравці більш-менш спокійні, оскільки відстежити і наздогнати за подіями, що проходять, і курсовими коливаннями на ринку проблематично.

Більшість, піддавшись паніці, вже реалізували частину покупок і залишаються у валюті. Інші ж компанії, побоюючись ескалації, згортають інвестиційну діяльність. НБУ ж намагається згладжувати ринкові рухи через інтервенції та викуп валюти в період різкого зміцнення, - каже він.

Експерт прогнозує, що наступний тиждень збереже високу волатильність з орієнтиром на геополітичний ризик.

З огляду на те, що нерезиденти орієнтуються саме на заяви західної преси, вони можуть зробити черговий агресивний продаж, у разі якого курс може повернутись до позначок 29 грн за долар. За їх відсутності ринок може стабілізуватися в межах 28 -28,5 грн за долар. При цьому, не варто забувати, що в середу буде велике погашення ОВДП - 18 млрд гривень, що може натиснути на курс через збільшення гривневої ліквідності, - каже він.

Нагадаємо, що 27 січня офіційний курс долара до гривні в Україні встановив рекорд - американська валюта досягла семирічного максимуму.

Читайте також

1