Кравчук підтримав ідею Зеленського про розпуск Конституційного суду

Треба погасити полум’я, яке горить навколо КС, вважає політик
Важливо
Кравчук підтримав ідею Зеленського про розпуск Конституційного суду
Леонід Кравчук Фото: сторінка політика у Фейсбук
2 Листопада 2020, 00:28
читать на русском

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) та перший президент України Леонід Кравчук заявив, що ідея президента Володимира Зеленського розпустити Конституційний суд після їхнього скандального рішення є вчасною та адекватною.

Про це він сказав в ефірі каналу "Україна 24".

Треба виходити з того, що президент гасив вогонь. Коли зібралася РНБО, вогонь палав, антиукраїнська ситуація розширювалась в цьому випадку після ухвалення такого рішення (КСУ – ред.), і потрібні були дуже швидкі та радикальні кроки. Звичайно, президент виходив з того, що потрібно такі кроки зробити. Він запропонував такий документ, - сказав Кравчук.

Читайте також

За його словами, це не указ, а проєкт закону, який буде розглядати Рада.

І від ВР тепер залежить, як вона поставиться до цього, як вона оцінить ситуацію в цілому в Україні. І як вона ухвалить такі закони, такі рішення, які відновлять авторитет такої важливої структури як КСУ і погасять це полум'я, яке горить навколо КСУ. Це документ для обговорення у ВР, це зовсім не означає, що президент заявив, що це єдиний можливий варіант, - додав він.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

Президент Володимир Зеленський (досьє) вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

Своєю чергою, голова Конституційного суду Олександр Тупицький вважає, що у законопроєкті "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради є ознаки конституційного перевороту в Україні.

Детальніше про ситуацію з рішенням КСУ читайте в матеріалі: КСУ проти всіх: що тепер буде з е-декларуванням.

1