У законопроєкті Зеленського є ознаки конституційного перевороту - голова КС

За його словами, якщо такий закон приймуть, він заблокує роботу КСУ
Головне
У законопроєкті Зеленського є ознаки конституційного перевороту - голова КС
Фото: Парламент.UA

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький вважає, що законопроєкті "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради є ознаки конституційного перевороту в Україні.

Про це він заявив під час брифінгу щодо рішення про скасування е-декларування.

Сьогодні з’являється проєкт закону, за ніч його “склепали” - № 4288, який має ознаки конституційного перевороту в Україні, я про це відповідально заявляю, - сказав Тупицький.

За його словами, якщо такий закон приймуть, він заблокує роботу КСУ.

Що повинно відбутися у вівторок в парламенті? Це законом чи постановою скасувати рішення Конституційного суду. Чого тоді не указом президента? Навіщо залучати парламент до такої конституційної справи. Одна особа взяла на себе відповідальність, — сказав Тупицький.

Разом із тим Тупицький розповів, що ходили чутки, що спершу планували підготувати проєкт закону, яким би ввели квоту на голосування в КС 14 суддів. Але, за його словами, при складі суду і 15 або навіть і 18 суддів це заблокує роботу самого КС.

Читайте також

Тупицький переконаний, що при високих зарплатах судді КС “достатньо будуть себе почувати у своїх кріслах, нічого не здійснюючи, аж поки не підніметься шторм і цей закон не зазнає змін”. Тому, на його думку, відмовилися від ідеї такого законопроєкту.

Він додав, що такі ідеї вже були у Міхеіла Саакашвілі - замість КСУ створити конституційну палату при Верховному суді.

Голова КСУ вважає це незаконним, бо такі рішення ухвалюють лише в «недорозвинутих країнах».
“Конституційний суд можна реформувати, але у законний спосіб, — додав він.

Раніше президент Володимир Зеленський (досьє) вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

Детальніше про ситуацію з рішенням КСУ читайте в матеріалі: КСУ проти всіх: що тепер буде з е-декларуванням.

1