Судді КС поводяться як терористи - реакція соцмереж на скасування е-декларування

Конституційний Суд звільняє від відповідальності посадовців, викритих на зловживаннях
Ексклюзив
Судді КС поводяться як терористи - реакція соцмереж на скасування е-декларування
Конституційний суд України (фото з відкритих джерел)
29 Жовтня 2020, 14:09
читать на русском

27 жовтня Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. Він ухвалив рішення за поданням депутатів із фракцій "Опозиційна платформа - За життя" та "За майбутнє" і скасував антикорупційну реформу. А також визнав неконституційними низки положень антикорупційного законодавства.

Це означає, що тепер ніхто не зможе побачити задекларовані чиновником статки у відкритому електронному доступі та подати позов до НАЗК щодо порушень. Всі статки українських держслужбовців та політиків опинились під замком. До того ж, зникла ціла стаття закону щодо відповідальності за корупційні та пов’язані з корупцією порушення, а з нею і шанс на будь-яку відповідальність корупціонерів, як кримінальну, так і адміністративну.

Також у НАЗК повідомили, що КСУ фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів. Він позбавив НАЗК доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади.

Кому вигідне скасування електронного декларування

НАБУ розкритикувало рішення КСУ щодо електронного декларування, зазначивши, що "у такий спосіб КС України не лише легітимізує наміри політиків та чиновників приховати від суспільства незаконно набуті статки, а й захищає інтереси окремих суддів КСУ, чиє недостовірне декларування досліджується у межах кримінальних проваджень". Також в бюро наголошують, що запровадження електронного декларування є одним із ключових надбань держави після Революції Гідності.

До того ж, НАБУ повідомило, що через скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування будуть закриті 110 кримінальних проваджень, які продовжували розслідувати детективи Бюро. Відтак, посадовці, викриті на зловживаннях, уникнуть відповідальності.

У НАЗК вважають, що судді КС ухвалили рішення щодо “незаконного збагачення” у власних інтересах. Вони виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду - Ірини Завгородньої та Сергія Головатого.  У декларації Головатого за 2019 рік виявили 3,6 млн грн неправдивих відомостей, у декларації Завгородньої за 2018 рік - 615 тис. грн, а у декларації за 2019 рік - 754 тис. грн.

Загалом НАЗК виявило недостовірні відомості у деклараціях посадовців на суму 358 млн гривень.

Також журналісти програми "Схеми" виявили, що голова КСУ Тупицький купив ділянку в окупованому Криму і не задекларував. А тепер за рішенням КСУ ніхто не буде притягнений до відповідальності за брехню.

Хвиля обурення у соцмережах

Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук назвав рішення КСУ -"дном як із юридичного, так і з людського погляду".

У різні часи Конституційний Суд України "відзначався" то третім строком Кучми, то скасуванням кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Однак те, що сталося сьогодні, — це дно як із юридичного, так і з людського погляду, - підкреслив він у Facebook.

Український громадський діяч Сергій Стерненко назвав таке рішення - стимулюванням корупції, де "кожен чиновник, депутат, поліціянт, прокурор тощо може тепер не вказувати щось зі свого майна і не боятись серйозного покарання".

Інвестиційний банкір Сергій Фурса написав, що "судді Конституційного Суду поводяться як терористи".

Вони взяли в заручники всю країну, тому що когось із них могли залучити за корупцію. Ось так прямо і говорять. Ми знесли всю систему, бо система загрожувала нам, - додав він.

Викладач школи Журналістики Вахтанг Кіпіані показав фотографію, на якій горіла львівська прокуратура у ніч гніву після розстрілу людей на Майдані.

Конституційний суд, вам добре видно? - написав він.

Голова правління в центрі протидії корупці Віталій Шабунін заявив, що між олігархами та президентом України триває боротьба.

Мета КСУ та ОАСК (і Медведчука та Коломойського, які стоять за цими судами) - зацементувати президента України, як другорядну пішку. І показати всім, хто є справжньою владою в країні, - написав він.

Шабунін також додав, що у цій політичній грі Зеленському "просто немає іншого вибору, як бити бидло в ніс на очах всього світу".

Якщо в твоєму дворі, якесь бидло плює тобі в обличчя (ще й при всіх), то єдиний варіант дій - одразу бити у відповідь. При чому бити важливо в ніс, щоб було багато крові, яка злякає інше бидло. Інакше все це бидло буде плювати тобі в лице щодня. І це правило однакове, що для Криворізьких дворів, що для Печерських пагорбів, - підкреслив він.

Обурення в українських соцмережах не буває без сарказму: жарти на тему КСУ

Крім обурення, рішення КСУ спровокувало хвилю жартів у соцмережах:

Журналістка Євгенія Мазур заявила, що судді КСУ "несуть високу місію жертв і мученніков, на них тиснуть, а до них з якимись вульгарними питаннями про гроші та майно причепилися".

Нагадаємо, що щойно президент України Володимир Зеленський скликав термінове закрите засідання Ради національної безпеки та оборони через рішення Конституційного суду України про скасування електронного декларування. Президент (досьє Володимира Зеленського) запропонує членам РНБО обговорити ситуацію, яка склалася в національній безпеці країни, та ухвалити відповідні рішення. Необхідні законопроєкти, які надалі запобігатимуть виникненню подібних кризових ситуацій, будуть напрацьовані й подані главою держави до Верховної Ради як невідкладні.

1