Крим був і є Україною, а після деокупації стане частиною ЄС - Зеленський

Кримська платформа покликана сприяти цьому
Головне
Крим був і є Україною, а після деокупації стане частиною ЄС - Зеленський
Саміт Кримська платформа Фото: president.gov.ua
23 Серпня 2022, 16:18
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський відкрив другий саміт міжнародної Кримської платформи у Києві й звернувся до його учасників зі словами про те, що Україна поверне окупований Крим.

Громадяни з Криму та у Криму… Я знаю, що Крим з Україною і чекає, коли ми повернемося. Я хочу, щоб ви знали: ми точно повернемося, - сказав президент під час виступу.

Зеленський зазначив, що коли Україна поверне Крим, вона виправлятиме "все те, що наробили окупанти на півострові" в різних сферах і відновлюватиме справедливість. Він підкреслив, що Кримська платформа покликана сприяти цьому.

Зеленський додав, що "деградація Росії почалася з захоплення Криму, з терору кримськотатарського народу" й репресій мусульманської громади.

Президент процитував лист ув’язненого росіянами Нарімана Джеляла, що "з Криму почалося, Кримом і завершиться".

Щоб подолати терор, щоб повернути прогнозованість і безпеку нашому регіону, Європі, усьому світу треба здобувати перемогу в боротьбі проти російської агресії. Потрібно звільнити Крим від окупації. Там, де почалося, там і завершиться. І це буде ефективна реанімації міжнародного правопорядку, – сказав він.

Зеленський зазначив, що окупація перетворила Крим на депресивний і залежний регіон із височенними парканами й беззаконням, на зону екологічного лиха і воєнний плацдарм для агресії.

Відновлення Україною контролю поверне півострову свободу і сучасність, наголосив він.

Крим був і є Україною. І після деокупації разом з усією нашою державою стане частиною Євросоюзу, я в цьому впевнений. Паспорт громадянина України буде і паспортом Європейського Союзу. І це колосальні можливості для усіх наших людей, які живуть у Криму, - сказав президент.

Нагадаємо, що Україна ще не обрала формат участі в саміті "Великої двадцятки" (G20), який відбудеться у листопаді на Балі.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час брифінгу за підсумками зустрічі з польським колегою Анджеєм Дудою у вівторок, 23 серпня.

Читайте також

1