Криза КСУ: НАЗК просить Венедіктову розслідувати закриття справ

Суди порушують Закон України "Про запобігання корупції"
Криза КСУ: НАЗК просить Венедіктову розслідувати закриття справ
Голова НАЗК Олександр Новіков (фото: УНІАН)
14 Грудня 2020, 13:02
читать на русском

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков звернувся до генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової щодо закриття справ про недостовірне е-декларування судами на підставі рішення Конституційного суду України (КСУ).

Про це повідомила пресслужба НАЗК.

Новіков звернуся до Венедіктової та голови Верховного суду Валентини Данішевської щодо порушення суддями окремих судів Закону України "Про запобігання корупції". Покарання в рамках цього закону можливе, а суди без з'ясування обставин правопорушень закривають справи.

Зазначається, що рішення КСУ позбавило НАЗК можливості складати адмінпротоколи, пов’язані з конфліктом інтересів. Однак статті Кодексу України про адміністративні порушення, якими передбачається відповідальність за такі порушення, залишаються чинними. Попри це, окремі суди почали закривати справи щодо конфлікту інтересів на підставі рішення КСУ.

Читайте також

Як повідомив Новіков, наразі суди здійснюють розгляд справ про адміністративні правопорушення за 130 протоколами НАЗК за статями про порушення щодо одержання подарунків, щодо поєднання основної роботи з іншими видами діяльності та щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

Серед цих протоколів 16 складені щодо народних депутатів України, 11 – щодо високопосадовців (члена Центральної виборчої комісії, заступників міністрів, голови та заступника голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України), - повідомили у НАЗК.

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд закрив справу про обвинувачення одеського міського голови Геннадія Труханова у декларуванні недостовірної інформації за 2017 рік, оскільки Конституційний Суд скасував відповідальність за цією статтею.

Через рішення Конституційного суду щодо відповідальності за брехню в деклараціях  станом на 1 грудня вже закрито понад 100 кримінальних справ щодо фактів вказання недостовірної інформації в електронних деклараціях.

Читайте більше в нашому матеріалі: "Зеленський та Разумков хочуть скасувати "нікчемне" рішення КСУ: чи є шанси".

1