Кулеба розповів про теми, які Україна хоче обговорити у рамках "нормандського формату"

Наразі переговори ведуться виключно на рівні радників лідерів
Головне
Кулеба розповів про теми, які Україна хоче обговорити у рамках "нормандського формату"
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (фото: УНІАН)
4 Жовтня 2021, 13:47
читать на русском

Україна хоче обговорити в рамках нормандського формату кілька тем, серед яких російський газопровід "Північний потік-2", військова агресія на Сході України та газова криза у Європі. Наразі переговори ведуться виключно на рівні радників лідерів.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За його словами, нині ведеться робота над спробою організувати саміт, який німецька канцлерка Ангела Меркель хоче провести і готова робити ще в статусі канцлера ФРН.

Водночас Україна планує підняти кілька тем в рамках нормандського процесу.

Україна вважає, що "Північний потік-2" і військова безпека України, ситуація на Сході України - це безпосередньо пов'язані питання, тому ми виступаємо за ув'язку цих питань і їх обговорення, - зазначив міністр.

Кулеба зазначив, що німецький і французький міністри Хайко Маас і Жан-Ів Ле Дріан хотіли провести зустріч міністрів закордонних справ нормандського формату.

Я відразу дав згоду. Але Сергій Лавров (міністр закордонних справ РФ, - ред.), як завжди, не знайшов часу і можливості. Тому ситуація невизначена. Якби ми проводили зустріч міністрів, я б обов'язково скористався випадком зустрічі і підняв тему того, як газова криза впливає на ситуацію з безпекою і в Україні, і в Європі в цілому, - розповів Кулеба.

Нагадаємо, що у Німеччині відбулися парламентські вибори, в результаті яких політсила чинної канцлерки Ангели Меркель програла.

Свою чергою політолог Руслан Бортник вважає, що відносини України та Німеччини не зазнають разючих змін у разі, якщо новим канцлером стане Шольц чи Лашет.

Читайте також