Курс долара та євро залишиться стабільним до кінця року - експерт

Суттєвих коливань на валютному ринку фахівці поки не прогнозують
Курс долара та євро залишиться стабільним до кінця року - експерт
Долари, гроші / Фото: Pexels
9 Червня 2023, 15:43
читать на русском

Економіст Олег Пендзин вважає, що курс валют в Україні до кінця 2023 року буде зберігатися на тому рівні, який ми маємо сьогодні. За його словами, цього літа ситуація також має бути стабільна.

У коментарі ТСН.ua економіст зазначив, що валютні резерви в Україні зараз безпрецендентні – 37 млрд доларів.

“Національний банк України веде достатньо чітку політику. Тому в даній ситуації я думаю, що курс буде зберігатися на тому рівні, який ми маємо сьогодні. Вони його будуть тримати попри все. Літо це взагалі період інфляції, так що літом все точно буде більш-менш стабільно. Те, що відбувається в Україні, воно дуже багатофакторне. Все дуже сильно буде залежати і від успішного контрнаступу”, – сказав Пендзин.

За словами економіста, ситуація на валютному ринку залежатиме також від реакції світової спільноти на події в Україні та швидкості деокупації українських територій.

Нагадаємо, за прогнозом начальника департаменту казначейства "Глобус Банку" Тараса Лєсового, обмінний курс долара в Україні може поступово з'єднатися в один з офіційним та банківським восени 2023 року.

Готівковий курс долара в Україні у червні навряд чи зазнає значних змін і збережеться у межах коридору 37 - 38 грн/дол. Навіть попри те, що у червні НБУ повинен підготувати план заходів з ослаблення валютних обмежень на вимогу Міжнародного валютного фонду на початку літа він збереже офіційний валютний курс без змін.

Керівники українських підприємств очікують на середнє значення обмінного курсу через 12 місяців на рівні 42,18 грн/долар. Девальваційні настрої бізнесу трохи покращали.

Курс долара в Україні до кінця 2023 року може перебувати у межах від 36,6 грн/дол. (прогноз Concorde Capital) до 45 грн/дол. (прогноз Morgan Stanley).

Читайте також