Кузін назвав кількість українців, які вакцинувалися від COVID-19

В Україні зменшилася кількість точок, які надають послуги з вакцинації
Кузін назвав кількість українців, які вакцинувалися від COVID-19
Вакцинація людей старшого віку Фото: Pexels
30 Травня 2022, 13:50
читать на русском

В Україні близько 16 мільйонів жителів вакцинувалися від коронавірусу.

Про це повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю "Суспільному".

Щодо вакцинації до кінця 2022 року 70% населення, - на жаль, я думаю, що ми цей план не виконаємо через низку об'єктивних обставин. Наразі у нас провакциновано близько 16 мільйонів українців, це 42%, - сказав Ігор Кузін.

Він зазначив, що вакцинація зараз недоступна лише у зоні проведення активних бойових дій. Також майже неможливо вакцинуватися на тимчасово окупованих територіях, адже у МОЗ інколи немає доступу до інформації з тих територій.

Нам довелося також значно зменшити кількість точок, які надають послуги з вакцинації. У середньому це десь 60-65% точок, які раніше працювали над вакцинацією, вони припинили роботу, і лікарі повернулися до виконання своїх рутинних завдань, - пояснив він.

Кузін наголосив, що нині в Україні використовують два типи вакцини - Пфайзер і Коронавак.

І та, і та вакцина наразі є у достатній кількості, щоб виконати наші плани, оскільки замовлення було ще у довоєнний період. Але у той же самий час певна частина вакцини Пфайзер має термін придатності, - до кінця липня, частина - до кінця серпня, і ми розуміємо, що після того вакцини Пфайзер не буде, - сказав він.

Проте Україна замовила препарати через механізм Covax.

Це буде трішки інша вакцина, не та, до якої ми всі звикли. Це буде вакцина Пфайзер, але нова форма, готова вже до використання, вона не потребуватиме температури зберігання -20 або -70 градусів. Це, звичайна температура +2...+8. Ця вакцина має приїхати в середині літа, і по суті, такі поставки нам гарантовані до кінця цього року, і майже на весь 2023 рік, - додаві Кузін.

Нагадаємо, в Україні продовжили дію карантину через коронавірус до 31 серпня.

Читайте також