Лікар порадив вагітним вакцинуватися від коронавірусу

Він наголошує, що це безпечно
Лікар порадив вагітним вакцинуватися від коронавірусу
Шприц, вакцина Фото: cottonbro з Pexels
19 Березня 2021, 05:30
читать на русском

Голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій порадив вагітним робити щеплення проти коронавірусу.

Про це він заявив під час пресконференції.

Вагітні тяжко хворіють на COVID-19. У структурі хворих вагітних невеликий відсоток, бо вони бережуть себе, але на сьогодні вже є дані, що вірус може уражати плід. Водночас вже є новонароджені діти, які народилися від мам, які вакциновані були під час вагітності, і у їх дітей виявлені мамині антитіла. Чи ці антитіла захищають дітей на першому році життя від COVID-19 - на сьогодні таких даних нема. Тобто, чи захищений новонароджений через те, що мама передала йому імунітет через плаценту антитіла, сказати ніхто не може. Але ідея в тому, якщо вакцинована мама, а саме вона проводить найбільше часу з дитиною. Тобто, захищаючи маму, ми захищаємо дитину, - повідомив Лапій.

За його словами, за останній тиждень зросла кількість хворих на COVID-19 дітей, які потребують кисневої підтримки, зокрема дітей першого року життя. Зараз багато тяжких випадків серед дітей як в Києві, так і в Україні загалом. Але щеплення проти коронавірусу дітям робити не можна, бо вакцини для них не дозволені, не вивчені наслідки вакцинації.

Тому ідея вакцинувати маму цілком логічна, щоб уберегти дитину, - додав Лапій.

Читайте також

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Гібралтар першим у світі завершив вакцинацію всього дорослого населення від коронавірусу.За словами міністра охорони здоров’я, Гібралтар став першою країною у світі, яка завершила програму вакцинації всього свого дорослого населення.

1