Лікарі назвали головні симптоми затяжного COVID-19 та його наслідки

У разі тривалого коронавірусу потрібно звернутись до медиків
Лікарі назвали головні симптоми затяжного COVID-19 та його наслідки
Хвороба, температура (фото: Pexels)
28 Листопада 2021, 00:39
читать на русском

Люди можуть переносити коронавірус по-різному, але затяжна хвороба може мати негативні наслідки для організму.

Лікарі назвали основні симптоми затяжного COVID-19, повідомляє ТСН.ua.

Сильна втома 

Доктор Коваррубіас-Екардт зазначає, що у хворих може виникнути просто таки нищівна втома. За словами американського інфекціоніста Ентоні Фаучі, затяжний COVID/Long COVID нагадує синдром хронічної втоми, чи міалгічний енцефаломієліт, який характеризується слабкістю, болем у м’язах, розладами сну, головними болями та симптомами, схожими на застуду чи грип.

Мігрень та головні болі

Спеціаліст із головного болю з клініки Клівленда доктор Емад Естемалік розповів, що головний біль, як правило, є одним із найпоширеніших довгострокових ускладнень, які медики спостерігають після COVID.

Запаморочення, втрата та сплутаність свідомості

Лікарі дізнались, що у хворих ознаки та симптоми вірусної інфекції можуть сильно відрізнятися. Це й стосується довгострокових наслідків. Серед таких і може бути короткочасна пам'ять, втрата та сплутаність свідомості, труднощі з концентрацією.

Захворювання легенів

Медики вважають, що довготривалі наслідки COVID-19 частіше спостерігаються у пацієнтів, які мали більш серйозні респіраторні проблеми. Тому люди мають інтерстиціальне захворювання легень, яке вимагає постійного лікування за допомогою пульмонології. Ми бачимо людей з міопатією або нейропатією. Їм потрібно набагато більше часу, щоб відновитися, і все ще потрібне постійне лікування.

Проблеми зі слухом

Як показало дослідження в Nature, коронавірус може пошкодити лор-органи. Тому хворі можуть відчувати шум у вухах та запаморочення. Вірусні інфекції є частою причиною втрати слуху та вестибулярної дисфункції.

Збільшення кількості сенсорних симптомів пов’язано з COVID, включаючи нову втрату слуху, шум у вухах та/або запаморочення. Висновки показують, що клітини внутрішнього вуха людини та миші мають молекулярний механізм для проникнення SARS-CoV-2. Ми також показуємо, що SARS-CoV-2 може інфікувати конкретні типи клітин внутрішнього вуха людини. Наші результати показують, що інфекція внутрішнього вуха може лежать в основі проблем зі слухом і рівновагою, пов’язаних з COVID-19, - зазначають вчені.

Багато симптомів COVID-19

Медики зазначають, що деякі люди одужують дуже швидко, а інші, здається, страждають від наслідків протягом досить тривалого проміжку часу.

Довго хворіти на COVID можуть і діти

На думку медиків, у дітей також можуть виникати тривали або залишкові симптоми та ускладнення від коронавірусу у 4-6%.

Які наслідки COVID у дітей такі:

  • респіраторні симптоми;
  • ураження серця;
  • зміни нюху та смаку;
  • порушення розвитку нервової системи;
  • когнітивна туманність або втома;
  • фізична втома/погана витривалість;
  • головний біль;
  • наслідки психічного здоров’я/поведінкового здоров’я.

Важливо, що у разі тривалого коронавірусу потрібно звернутись до лікаря. І не потрібно нехтувати профілактикою захворювання (вакцинація, соціальна дистанція, миття рук та захисна маска).

Нагадаємо, що вчені зі Швейцарії та Німеччини з'ясували, у який час доби найкраще вакцинуватися. Зокрема саме ранок підходить найкраще для введення вакцини людині та проведення протипухлинної терапії.

Читайте також

1