Лікарі розповіли, чи можуть пацієнти з COVID-19 не відчувати біль

Коронавірус може впливати на роботу головного мозку або нервової системи
Лікарі розповіли, чи можуть пацієнти з COVID-19 не відчувати біль
Коронавірус, люди у захисних масках Фото: УНІАН
28 Листопада 2021, 13:51
читать на русском

Лікарі з Женевської університетської лікарні вважають, що хворі на COVID-19 можуть не відчувати біль через порушення роботи головного мозку або нервової системи, яке спричиняє хвороба.

Про це повідомляє MedicalXpress.

На думку науковців, пацієнти з болем відчували значне полегшення або навіть повне зникнення сприйняття болю під час гострої фази коронавірусної інфекції. Після госпіталізації усі пацієнти з COVID-19 спостерігали зменшення або навіть зникнення болю невдовзі після інфікування.

Своєю чергою один з пацієнтів, який одужав, після почав відчувати звичний біль.

Крім цього, лікарі помітили, що у значної частини пацієнтів з низьким рівнем кисню у крові та з тяжким перебігом коронавірусу відсутня задишка. Відтак, біль і задишка є суб'єктивними переживаннями, у яких важливу роль відіграє така частина головного мозку, як острівцева кора, вважають вчені.

Острівцева кора є частиною кори головного мозку, яка прихована глибоко в її складках. Вона відповідає за "усвідомлення" внутрішніх сприйняттів, що є важливим елементом для появи болю та задишки. Порушення функції цієї зони може статись через вплив COVID-19 та важкої форми хвороби.

Лікарі наголосили, що для підтвердження гіпотез необхідні подальші дослідження.

Нагадаємо, що вчені зі Швейцарії та Німеччини з'ясували, у який час доби найкраще вакцинуватися. Зокрема саме ранок підходить найкраще для введення вакцини людині та проведення протипухлинної терапії.

Читайте також

1