Вірусолог розповіла, чи досягне людство колективного імунітету від COVID-19

Вакцинація допомагає боротися з пандемією
Ексклюзив
Вірусолог розповіла, чи досягне людство колективного імунітету від COVID-19
Карантин, коронавірус, дівчина у захисній масці (фото: УНІАН)
15 Вересня 2021, 11:51
читать на русском

Колективного імунітету від коронавірусу людство таки досягне. Це станеться, коли всі вакцинуються, або перехворіють.

Про це розповіла вірусолог, докторка медичних наук Алла Мироненко в ексклюзивному інтерв'ю Парламент.UA.

Світ не може перебувати в стані локдауну постійно, а два останні штами коронавірусу  - "британський" і "дельта" - дуже заразні. Якщо хвора людина зайде до приміщення і буде говорити, кашляти і чхати, то ймовірність того, що присутні, у яких немає імунітету, захворіють  -  80%.  Так що колективного імунітету від коронавірусу людство його досягне так чи інакше – вакцинувавшись або перехворівши, - сказала вона.

За її словами, вакцинація допомагає боротися з пандемією коронавірусу. Але у світі, і, відповідно, в Україні, немає чіткої стратегії, як провадити цю вакцинацію.

Наразі людство розділилося на тих, хто вже перехворів на ковід і має про це документальне свідчення, і тих, хто ще не стикалися з цією недугою. І я вважаю, що сьогодні треба зробити все можливе, щоб переконати вакцинуватися тих, хто не хворів, бо саме вони перебувають в групі ризику. Особливо це стосується літніх людей, а також  тих, у кого є хронічні захворювання – діабет та гіпертонія, які можуть ускладнювати перебіг недуги, - підкреслила віросолог.

Мироненко додала, що людям, які вже хворіли Covid-19, особливо нічого не загрожує. Вони можуть вільно почуватися рік,  а можливо - й більше.

Нагадаємо, що Ольга Голубовська вважає, що неможливо сформувати колективний імунітет у разі COVID-19. Вірус має здатність мутувати, а захист після щеплення та природний захист згодом слабшають.

Читайте також