Лікарі відмовляються видавати українцям свідоцтва про вакцинацію

Медики не знають, як виписувати свідоцтва і не мають відповідних бланків
Лікарі відмовляються видавати українцям свідоцтва про вакцинацію
Свідоцтво про вакцинацію (Фото: Щоденний Львів)
16 Червня 2021, 10:41
читать на русском

Українці у соцмережах скаржаться, що не можуть отримати свідоцтва про вакцинацію від коронавірусу.

Про проблему розповіли у Facebook спільноті "Вакцинація: питання та відповіді (Прививки – вакцины – щеплення)".

Лікарі подекуди не знають, як видавати свідоцтва, або скаржаться на відсутність бланків жовтого кольору, тому людям доводиться самостійно купувати жовтий папір.

Як повідомило видання "Ліга", в МОЗ пояснили, що вимоги щодо кольору паперового свідоцтва не існує.

Немає окремої вимоги щодо кольору паперу, на якому має друкуватися Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, - зазначили у Мінздоров`я.

У відомстві пояснили, що свідоцтво про вакцинацію може отримати людина, яка отримала дві дози вакцини від коронавірусу. Його видають сімейні лікарі тільки в паперовій формі.

Лікар має роздрукувати свідоцтво через медичну картку пацієнта з електронної системи охорони здоров'я, де є інформація про вакцинацію пацієнта (зокрема, через Helsi). Жодний бланк для цього не потрібен.

Свідоцтво - це надруковані на папері формату А4 будь-якого кольору дані про вакцинацію, взяті з медичної інформаційної системи з печаткою лікаря та підписом пацієнта. Заповнюється англійською або французькою мовою, а також додатково українською.

Також у МОЗ додають, що свідоцтво буде дійсним лише, якщо введена вакцина схвалена до екстреного застосування ВООЗ.

Деякі користувачі повідомили, що вже змогли виїхати з такими свідоцтвами за кордон – в аеропортах їх приймають на білому аркуші і без результатів ПЛР-тесту.

Читайте також

Читайте у нашому матеріалі про те, якими способами можна записатися в чергу на вакцинацію від Covid-19 і що робити, аби легко перенести щеплення: Вакцинація в Україні: як записатися та зробити щеплення.

1