В Україні почали видавати міжнародне свідоцтво про вакцинацію від COVID-19

Таке свідоцтво можна отримати одразу після щеплення або у сімейного лікаря
В Україні почали видавати міжнародне свідоцтво про вакцинацію від COVID-19
Вакцинація в Україні фото: КМДА
7 Червня 2021, 12:22
читать на русском

Щеплені проти COVID-19 двома дозами можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Зазначається, що таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини або в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я, зокрема в сімейного лікаря, для пред'явлення за потреби при перетині державного кордону.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію видається лише після отримання останньої дози щеплення. Якщо свідоцтво отримувати не одразу після щеплення, а шляхом звернення до лікаря, то свідоцтво заповнюють на основі даних про щеплення, які внесли до електронної системи охорони здоров'я.

Свідоцтво повинне заповнюватись англійською або французькою мовою, додатково також українською мовою.  А також містити персональні дані пацієнта (прізвище та ім’я латинкою записуватиметься так само як у закордонному паспорті громадянина, або за правилами транслітерації), інформацію про вакцинацію (назва вакцини, дата вакцинації тощо), офіційний штамп закладу охорони здоров'я та підпис лікаря. Свідоцтво також має підписати пацієнт або уповноважений представник.

Заклад, що видає такий документ, за потреби має надрукувати та оформити свідоцтво згідно із міжнародними вимогами за потреби й за запитом людини.

Свідоцтво дійсне у тому випадку, якщо введена вакцина схвалена до екстреного застосування ВООЗ. Водночас термін дії свідоцтва - один рік з можливістю продовження

Якщо в людини є абсолютні протипоказання до проведення щеплення проти COVID-19, замість свідоцтва на вимогу пацієнта надається письмове роз'яснення українською та/або англійською мовою з переліком підстав для такого рішення, - повідомили у МОЗ.

У МОЗ закликали не плутати міжнародні свідоцтва про вакцинацію з "імунними паспортами" чи "ковідними сертифікатами", які зараз розробляють в Україні та за кордоном, оскільки це різні поняття.

Читайте у нашому матеріалі про те, якими способами можна записатися в чергу на вакцинацію від Covid-19 і що робити, аби легко перенести щеплення: Вакцинація в Україні: як записатися та зробити щеплення.

Читайте також

1