Лукашенку бракує легітимності бути лідером Білорусі - міністр Канади

Канада підтримує народ Білорусі
Лукашенку бракує легітимності бути лідером Білорусі - міністр Канади
Лукашенко Фото: president.gov.by
4 Грудня 2020, 08:55
читать на русском
Уряд Канади вважає, що Олександру Лукашенку бракує легітимності бути лідером Білорусі, тому його не можна вважати президентом.

Про це заявив в четвер під час 27-ї міністерської ради Організації з безпеки та співробітництва в Європі міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань.

Канада твердо переконана, що Олександру Лукашенку бракує легітимності бути лідером Білорусі. Ми продовжуємо відстоювати впровадження рекомендацій звіту Московського механізму, зокрема звільнення усіх вибірково затриманих, початку сутнісного діалогу між владою й опозицією для пошуку мирного виходу із ситуації та припинення насильства, вчиненого владою й добре задокументованого, - сказав Шампань.

Читайте також

Він наголосив, що Канада підтримує народ Білорусі, як завжди робила й робитиме надалі.

Ми не мовчатимемо, коли чиниться насильство й руйнується демократія, - зазначив міністр.

Нагадаємо, у Білорусії майже пів року проходять масові акції протесту незгодних з підсумками президентських виборів, які відбулися 9 серпня.

За даними ЦВК, перемогу на них з 80,10% голосів здобув чинний президент Олександр Лукашенко. Друге місце зайняла Світлана Тіхановська з 10,12% голосів.

23 вересня Олександр Лукашенко провів таємну інавгурацію в Палаці Незалежності в Мінську.  Церемонію інавгурації провели на тлі протестів у Білорусі.

Легітимність Олександра Лукашенка як президента Білорусі не визнають країни ЄС, США та Україна. В той час, як Росія та Китай одразу схвалили інавгурацію.

1