Люблінський трикутник: обговорили агресію Росії та залучення США

Польща та Литва висловили непохитну підтримку територіальної цілісності й суверенітету України
Люблінський трикутник: обговорили агресію Росії та залучення США
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (фото: МЗС України / Facebook)
29 Січня 2021, 19:55
читать на русском

Україні разом з Польщею та Литвою обговорила питання російської агресії та дезінформації, участь у Кримській платформі та залучення США до зміцнення трансатлантичних зв'язків.

Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ.

Польща та Литва висловили непохитну підтримку територіальної цілісності й суверенітету України. Вони категорично засуджують російську агресії проти нашої держави. Польща і Литва підтвердили незмінну підтримку курсу України на набуття членства в ЄС і НАТО.

Кулеба (досьє Дмитра Кулеби) також поінформував про зусилля України з деокупації Кримського півострова та підготовку до запуску Кримської платформи. Глави МЗС Литви й Польщі підтримали ініціативу та підтвердили готовність своїх держав взяти участь в її установчому саміті, запланованому на серпень 2021 року в Києві.

Сторони зустрічі обговорили протидію агресивній політиці РФ, зокрема її гібридному виміру та дезінформації. Кулеба запропонував започаткувати формат спільних регулярних доповідей Люблінського трикутника щодо актуальних гібридних загроз з боку Росії.

Читайте також

У контексті політики нової адміністрації США співрозмовники погодилися, що глибше залучення Штатів до взаємодії із регіоном відіграватиме ключову роль у зміцненні трансатлантичних зв’язків, захисті стабільного розвитку, свободи та демократії у Європі.

Трикутник народився в Любліні й став на ноги в Києві. Україна, Польща та Литва мають всі можливості, аби перетворити Люблінський трикутник на важливого гравця у нашому регіоні Центральної Європи, - заявив Кулеба.

У п'ятницю, 29 січня, міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба, Литовської Республіки Габріелюс Ландсбергіс і Республіки Польща Збігнєв Рау провели онлайн-засідання Люблінського трикутника, регіонального формату взаємодії трьох держав Центральної Європи: України, Литви та Польщі.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що сьогоднішня зустріч, й попередні розмови з іншими міністрами країн Європейського Союзу показують, що і в самому ЄС не все добре з постачанням вакцини в необхідних обсягах.

1