Майнінг біткоїнів перевищив енерговитратність всієї Фінляндії

Рівень затрат зрівнявся зі споживанням Вашингтона
Майнінг біткоїнів перевищив енерговитратність всієї Фінляндії
Майнінг-ферма Фото: СБУ
9 Вересня 2021, 08:02
читать на русском

Світові витрати електроенергії на майнінг біткоїнів перевищили річне споживання електроенергії у всій Фінляндії, де проживає 5,5 млн людей та майже зрівнялися зі споживанням електрики Вашингтоном.

Про це свідчить звіт, опублікований The New York Times.

Зазначається, що на майнінг біткоїнів щорічно витрачається понад 90 терават-годин електроенергії, що становить приблизно 0,5 відсотка всієї споживаної електроенергії у світі. Водночас, ще п'ять років тому біткоїн  був у 10 разів менше енерговитратним.

Фахівці кажуть, що споживання електроенергії на майнінг продовжить зростати.

У звіті зазначається, що вплив майнінгу на навколишнє середовище все частіше стає частиною світового екологічного порядку. Bank Of America провів дослідження, з'ясувавши, що при майнінгу і операціях з біткоїнами щорічно викидається в атмосферу 60 мільйонів тонн вуглекислого газу - стільки ж, скільки виділяє вся Греція.

Чому майнінг споживає стільки електроенергії

Біткоїни можна видобувати тільки одним способом - за допомогою майнінгу. За цей процес відповідає мережа ASIC-майнер, розкидана по всьому світу. Ці пристрої вирішують складні математичні завдання, які своєю чергою генерують нові блоки в блокчейні, а також обробляють всі транзакції в мережі.

Всі ці девайси споживають величезну кількість електроенергії. Згідно з даними університету Кембриджу, мова йде про цифру в 97 тераватів на рік. Це рівносильно споживання таких країн як Казахстан або Нідерланди. Раніше цей показник не перевищував 73 теравати щорічно.

Нагадаємо, навесні Іран ввів тимчасову заборону на майнінг криптовалют через постійні відключення електрики.

Читайте також