Майже 90% українців заплатять за вакцину проти COVID-19

Отримати безкоштовно вакцину зможуть лише пріоритетні групи
Важливо
Майже 90% українців заплатять за вакцину проти COVID-19
Коронавірус, вакцина (фото: Pexels)
10 Грудня 2020, 12:43
читать на русском

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що отримати вакцину проти COVID-19 безкоштовно зможуть лише 10% населення України, іншим - доведеться платити.

Про це він розповів в інтерв'ю "Українській правді".

Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) зазначив, що буде звичайне вакцинування.

Оскільки більшість людей вакцинується, наприклад, від грипу, тобто за свої гроші купують вакцину, - сказав він.

Він також переконаний, що Україна без вакцини точно не залишиться. Україна є учасником глобальної ініціативи COVAX та очікує  на вісім млн доз для 10% населення. У березні 2021 року уряд очікує отримати один млн доз вакцини. Тобто вісім мільйонів це для чотирьох мільйонів людей (10% населення), оскільки отримувати вакцину для однієї людини потрібно двічі.

Читайте також

За словами глави уряду, буде встановлений і затверджений порядок вакцинування, тобто будуть визначені групи, соціальні групи, групи ризику.

Зрозуміло, лікарів треба вакцинувати в першу чергу, вони під найбільшим ризиком. І далі по структурі – людей, які під загрозами, з відповідними захворюваннями, людей, які надають відповідні соціальні послуги, поліція тощо, - розповів Шмигаль.

Шмигаль також повідомив щодо російської вакцини. За його словами, навіть якщо не зважати на геополітичні моменти, то вона не пройшла третьої стадії клінічних випробувань. Це означає, що вона не може бути використана в Україні, так само як у розвинутих країнах.

Що таке третя стадія? Це найбільш масова стадія, яка якраз показує всі ризики, загрози, які ця вакцина може в собі нести, - пояснив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, що міністр охорони здоров'я Максим Степанова (досьє Максима Степанова) повідомив, що пріоритетними групами населення для отримання вакцини від COVID-19 мають бути люди, які входять до груп ризику.