Малюська пояснив, чому Ситника відсторонили від керівництва НАБУ

Кабмін схвалив законопроєкт, який запроваджує нову процедуру обрання директора НАБУ
Важливо
Малюська пояснив, чому Ситника відсторонили від керівництва НАБУ
НАБУ. Фото: Facebook
15 Лютого 2021, 17:40
читать на русском

Міністр юстиції України Денис Малюська пояснив, чому відсторонили від посади директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника і що передбачає законопроєкт, який надає НАБУ статусу органу виконавчої влади та запроваджує нову процедуру обрання директора НАБУ.

Про це міністр юстиції Денис Малюська написав на своїй сторінці у Facebook.

Малюська (досьє Дениса Малюськи) нагадав, що Конституційний суд України двома своїми рішеннями визнав неконституційним указ про призначення Ситника директором НАБУ та положення закону про НАБУ в частині участі президента у доборі і призначенні директора бюро, тим самим створивши проблему законодавчого врегулювання статусу НАБУ та його керівника.

Перед урядом стояло завдання прогалину у законі закрити та врегулювати питання статусу НАБУ і його директора. Першим підходом до бар'єра став законопроєкт №4437 – у ньому уряд (задля уникнення будь-яких сумнівів у легітимності директора НАБУ) запропонував на рівні закону надати Артему Ситнику (досьє Артема Ситника) повноваження директора НАБУ до обрання нового директора за новою процедурою. На жаль, №4437 не отримав підтримки у парламенті, - пояснив міністр.

Читайте також

Після того, як парламент не підтримав законопроєкт №4437, проблема "діри" у законодавстві та статусі НАБУ залишилися, і її закриття – одна з умов співробітництва України з Міжнародним валютним фондом. Тому уряд схвалив новий законопроєкт, який надає НАБУ статусу органу виконавчої влади та нову процедуру обрання директора НАБУ. Також окремою нормою законопроєкту вказано, що протягом проходження відбору нового директора НАБУ повноваження директора виконуватиме перший заступник директора НАБУ.

Нагадаємо, на зустрічі з послами країн G7 президент України Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) запевнив, що визнання неконституційними окремих положень закону "Про Національне антикорупційне бюро України" не створює загроз для легітимності та незалежності Національного антикорупційного бюро України та його директора.

1