Марченко назвав Саакашвілі шулером, а той його - козявкою і нікчемою

Міністр фінансів також порівняв очільника МОЗ Степанова з монтером Мєчніковим з "12 стільців"
Марченко назвав Саакашвілі шулером, а той його - козявкою і нікчемою
Сергій Марченко фото: сторінка Мінфіну у Facebook
19 Квітня 2021, 18:58
читать на русском

Міністр фінансів Сергій Марченко назвав главу виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіла Саакашвілі "шулером з великої дороги", а про міністра Степанова сказав, що той працює за принципом "вранці гроші -ввечері стільці".

Свою думку про Саакашвілі і Степанова міністр фінансів висловив в інтерв'ю виданню Lb.ua.

Шулер з великої дороги, це приїжджий гастарбайтер. Він приїхав, щоб спробувати втілити якісь ідеї, що не зайшли, і зараз він намагається звинуватити у своїх проблемах когось іншого. Вибрав мене. Я це не потерплю. Тому я кажу, що, умовний "товариш С.", покажи, що ти можеш, ти в Україні вже показував у губернаторстві, і зараз ти просто намагаєшся роздувати мильну бульбашку. Ти фейк, ти фейкова історія, тебе підживлюють просто інформаційно, оскільки чомусь вважається, що тебе мають носити на руках, - заявив Марченко у відповідь на запитання про заяви Саакашвілі.

Марченко додав, що звинувачення міністерства фінансів в корупції на митниці не є нормальним, адже питання контрабанди більше стосується правоохоронних органів.

Вони думають тільки про те, що ось я зараз відкрию українську митницю - і всім буде добре, умовно. Вони роблять такі пропозиції без найменшого критичного аналізу. Коли ми про це говоримо, вони нас звинувачують у тому, що ми корупціонери. Це хіба нормально ? Тому я кажу, товаришу, ти спочатку матчастину вивчи, а потім будеш спілкуватися з міністром фінансів, - емоційно розповів Марченко.

Своєю чергою Саакашвілі у Фейсбуці відреагував на висловлювання Марченка, написавши, що його (міністра – ред.) знають лише контрабандисти, тоді як Саакашвілі – увесь світ.

Хто такий Саакашвілі, знає весь світ. Хто такий Марченко, знають тільки такі контрабандисти, як Романенко, Макаренко та інші. З ним добре знайомі всі кришувальники тіньових схем, скрутчики, директори конвертаційних центрів і всі, хто займається обкраданням українського бюджету. У нас просто різні кола знайомств, які перетинаються тільки там, де я стежу, щоб не розікрали український бюджет, а цей тип зі своїми подільниками його активно розкрадають, - написав Саакашвілі.

Він звинуватив Марченка у захисті старих схем і кришуванні контрабандних потоків.

Для мене абсолютно зрозумілі висловлювання цього міністра, який є всього лише балакучою головою цілої групи "політичної еліти". Тієї самої, яка несамовито розкрадає все, що бачить, вже 30 років поспіль і смертельно боїться будь-яких змін. Звичайно, для них Саакашвілі - це "шулер з великої дороги, приїжджий гастарбайтер" (с). Для них я - непримиренний ворог, інакше і бути не може. З цим все зрозуміло. Типова риторика злодійкуватих українських чиновників. Відразу починають говорити про гастарбайтерів, які не мають їх вчити. Як на мене, це - найлютіші вороги України, - написав Саакашвілі.

Він пообіцяв домагатися звільнення Марченка з посади міністра фінансів.

... Україна втрачає час. Цього часу стає дедалі менше, і рано чи пізно він закінчиться. Якщо ми не навчимося позбуватися неефективності і шкідництва, зберігаючи впродовж року на посадах міністрів такої якості, боюся, майбутнє української державності під великим питанням, - додав Саакашвілі.

Читайте також

Крім того, у цьому ж таки інтерв`ю Марченко розкритикував очільника МОЗ Максима Степанова за погане планування заходів для боротьби з коронавірусом.

Ось в чому проблема у мене зі Степановим? Він поводиться як персонаж з "12 стільців". "Вранці гроші - ввечері стільці, увечері гроші - вранці стільці, але гроші вперед". Ось так і Степанов. У нього завдання забюджетивутися максимально, користуючись тим, що у нас ковід, у нас проблеми, у нас люди вмирають і потім на цій риториці розв'язувати ті проблеми, які необхідно. Я вважаю, що це абсолютно неправильно. Потрібно спочатку запропонувати план, показати розв'язання проблеми, а для цього достатньо часу було, а потім вже намагатися міністру фінансів чи уряду ставити питання з приводу пошуку коштів. А підхід поки що такий - спочатку гроші, а потім я буду вам боротися з ковідом. Так питання ставити не можна, - підкреслив Марченко.

При цьому він згадав про невитрачені кошти Фонду боротьби з COVID-19 за підсумками 2020 року.

Ми на Кабміні часто з'ясовуємо стосунки, і це нормально, тому що у мене є що запитати у нього, зокрема, по залишках минулого року. Він вибивав, вибивав гроші, а в підсумку вийшли залишки, які не використано, - додав міністр фінансів.

Нагадаємо, раніше Марченко повідомив, що Міністерство фінансів України розраховує на закінчення переговорів з МВФ у липні та виділення нового валютного траншу у вересні цього року.

1