Медична система готова до третьої хвилі COVID - Степанов

В Україні близько 60 тисяч ліжок з підведеним киснем та понад шість тисяч апаратів ШВЛ
Медична система готова до третьої хвилі COVID - Степанов
Медпрацівники в захисних костюмах, коронавірус (фото: УНІАН)
3 Березня 2021, 16:46
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов вважає, що медична система України готова до третьої хвилі коронавірусу.

Про це очільник МОЗ заявив на брифінгу у середу, 3 березня.

За словами Степанова, у світі скоро розпочнеться третя хвиля COVID-19. Українська медична система готова до неї, але саме вакцинація допоможе не дати вірусу розповсюджуватись.

Наша медична система готова до неї, але висоту хвилі можемо залагодити ми з вами. Відповідь проста — вакцинація, - сказав він.

Міністр нагадав, що Україна вже отримала 500 тис. доз індійської вакцини CoviShield, що є аналогом Oxford/AstraZeneca, але вироблена на потужностях Serum Institute. За його словами, ця вакцина сертифікована в Європейському Союзі та застосовується в багатьох країнах світу. Вакцину AstraZeneca також рекомендувала Всесвітня організація охорони здоров'я для використання.

Читайте також

Наразі деякі компанії завершують третю стадію клінічних випробувань своїх розробок, і надалі вибір вакцин проти коронавірусу розширюватиметься.

Степанов вважає, що система охорони здоров'я в Україні повністю готова до вакцинації. Так, у місяць можуть вакцинувати близько 5-7 млн людей.

За рік до боротьби з пандемією залучили 131 500 лікарів, перепрофілювали 542 медичні заклади, збільшили кількість ліжко-місць для COVID-хворих з 12 704 до 69 500, з яких забезпечене киснем 59 471 ліжко. В Україні є 6142 апарати штучної вентиляції легень, які залучені для лікування хворих на коронавірус.


Контекст. Голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що Україна виходить на чергову хвилю коронавірусу через різке зростання захворюваності.

Водночас Міністерство охорони здоров'я України планує вакцинувати 80% населення до кінця цього року, щоб запобігти зараженню COVID-19 та створити колективний імунітет.

1