Меру Одеси Труханову повідомили підозру у справі заводу "Краян"

Загалом генпрокурорка підписала п'ять підозр
Важливо
Меру Одеси Труханову повідомили підозру у справі заводу "Краян"
Геннадій Труханов (фото: УНІАН)
6 Жовтня 2021, 14:16
читать на русском

Меру Одеси Геннадію Труханову повідомили про підозру у справі заводу "Краян", де було організовано корупційну схему з мільйонними збитками для міста.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова у середу, 6 жовтня, підписала йому підозру. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, вона підписала п'ять підозр в рамках розслідування кримінального провадження силами детективів НАБУ та прокурорів САП.

Навпаки, підозрюваними стали мер міста, низка міських посадовців і один відомий одесит, роль якого уважно вивчалась слідством, щоб ні в якому разі не помилитися і нічого не пропустити, - зазначила прокурорка.

Як повідомив член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко, одеську справу проти Труханова і Галантерніка стосується земельних афер на пів мільярда гривень. Ще одним підозрюваним став колишній прокурор Одеської області Олег Жученко.

Зазначимо, що ​на початку жовтня 2018 року НАБУ і САП скерували до суду так звану справу заводу "Краян" (корупційна схема, через яку територіальній громаді міста Одеси завдали 92 млн грн збитків).

Серед восьми обвинувачених міський голова Одеси та його заступник, депутат Одеської міської ради та інші. Менше ніж за рік Малиновський районний суд м. Одеси ухвалив виправдувальний вирок стосовно обвинувачених у цій справі. Проте, у лютому 2021 року, завдяки АП ВАКС, вдалося повернути справу на новий розгляд уже до Вищого антикорупційного суду.

Загалом детективи під час розслідування здійснили 25 обшуків, допитали понад 100 свідків, здійснили 50 виїмок документів та провели 1 експертизу. Крім того, суд наклав арешт на об’єкти нерухомого майна (1 будинок, 5 квартир, 1 офісне приміщення) загальною вартістю близько 12 млн грн, 3 земельні ділянки на суму близько 3,5 млн грн, 3 автомобілі на суму близько 3 млн грн, корпоративні права та цінні папери номінальною вартістю близько 11 млн грн. Також арештовані 185 млн грн, сплачених із місцевого бюджету Одеси. Таким чином детективи запобігли їхній легалізації і виведенню через фіктивні підприємства.

Під час розслідування складності додало й те, що деякі свідки відмовились надавати інформацію, або дали неправдиві покази, — за це їх притягнули до кримінальної відповідальності.

Читайте також