Міністр пояснив, чому Україна "змушена" імпортувати електроенергію з РФ

Українська енергосистема приєднана до російської та білоруської
Важливо
Міністр пояснив, чому Україна "змушена" імпортувати електроенергію з РФ
Електроенергія (фото: Pexels)
4 Лютого 2021, 11:24
читать на русском

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснив, чому Україна "змушена" імпортувати електроенергію з Росії.

В ефірі "5 каналу" міністр зазначив, що Україна змушена імпортувати електроенергію з РФ через приєднання до спільних енергосистем.

Зараз фізично наша система з радянських часів приєднана до російської та білоруської електросистем. В критичних ситуаціях з точки зору забезпечення електроенергією відбуваються вимушені тимчасові закупівлі електроенергії у тих, до кого ти приєднаний, – заявив він.

Саме ому, за словами міністра, постачання електроенергії з Росії є "вимушеним тимчасовим кроком, що аж ніяк не свідчить про якусь переорієнтацію або заробляння грошей".

Читайте також

Вдарили морози, підвищилася різко потреба в Україні, відбулося постачання, - сказав Кулеба.

Міністр повідомив, що у стратегічних планах України  - повний відріз від російської енергосистеми, і до 2023 року  - приєднання  до електромережі Європейського Союзу.

Нагадаємо, Україна 1 лютого відновила імпорт електроенергії з Росії, яку через добові аукціони "НЕК "Укренерго" здійснюватиме ТОВ "ОНК-ГРУП".

Як повідомив голова парламентського комітету з енергетики та ЖКП Андрій Герус (досьє на Андрія Геруса читайте за посиланням), імпорт російської енергії триватиме до початку березня.

1