Мінкульт хоче запровадити стандарти послуг для театрів, кіно і бібліотек

Стандарти вже направлені на погодження до Асоціації органів місцевого самоврядування
Мінкульт хоче запровадити стандарти послуг для театрів, кіно і бібліотек
Олександр Ткаченко (Фото: Facebook-сторінка Олександра Ткаченка)
8 Грудня 2020, 14:12
читать на русском

Міністерство культури України хоче запровадити у державі мінімальні стандарти забезпечення громадян культурними послугами.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр культури України Олександр Ткаченко.

Міністр зокрема пояснив, що стандарти хочуть запровадити задля того, щоб забезпечити людям гідні умови праці, відпочинку і розвитку.

Люди, які створюють креативні сенси, живуть у громадах. Саме вони є ядром креативних індустрій, які продукують ресурс для розвитку та виробництва. Для них на місцях мають бути створені всі умови, що надихали б їх на ідеї, - написав Ткаченко (досьє Олександра Ткаченка).

Крім того, вважає міністр, культурні послуги мають бути доступними для населення, у чому важлива роль належить саме місцевій владі.

Тому міністерство окреслило три важливі кроки на найближчий час:

  • Затвердити та впровадити мінімальні стандарти забезпечення громадян культурними послугами. Вони вже напрацьовані і цього тижня будуть надіслані на погодження до ЦОВВ та Асоціацій органів місцевого самоврядування.
  • Продовжити ініціативу по створенню Центрів культурних послуг. Низка успішних прикладів ЦКП, побудованих ресурсом ОТГ, доводять їхню ефективність. Рівень залученості населення у культурне життя там значно вищий.
  • Погодити план з реалізації реформи фінансування, який від МКІП вже подано на розгляд Кабміну. Без реформування системи фінансування культури на місцевому рівні – її роль і місце у житті громади та держави буде змінюватися дуже повільно.

Читайте також

Ткаченко також зазначив, що децентралізація влади може спричиняти неефективне управління закладами культури на місцях, зокрема неефективне управління штатами і реорганізацію установ, що нівелює їхні можливості отримання додаткового фінансування.

Без спроможності на місцях подаватися на гранти, ефективно здійснювати обмін новими україномовними книгами, без нормальних кіноустановок, де можна насолоджуватися кіно, без інклюзивної мистецької освіти – ми просто втрачатимемо якість людського капіталу та сенс життя. Міністерство вже розробляє методичні рекомендації щодо структури системи управління у сфері культури та її функціонування в ОТГ, щоб не допустити це, - розповів Ткаченко.

Нагадаємо, що міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко запропонував запровадити двотижневий локдаун на новорічні свята, оскільки ситуація в країні має бути прогнозованою для всіх.

1