Міжнародний суд ООН зобов’язав росію негайно припинити війну в Україні

Суд у Гаазі задовольнив позов проти росії
Головне
Міжнародний суд ООН зобов’язав росію негайно припинити війну в Україні
Міжнародний кримінальний суд ООН у Гаазі Фото: https://twitter.com/cij_icj
17 Березня 2022, 09:43
читать на русском

Міжнародний суд ООН зобов’язав росію негайно припинити війну в Україні.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у Твіттері.

Україна здобула повну перемогу у справі проти Росії в Міжнародному суді ООН. Суд зобов’язав РФ негайно припинити вторгнення в Україну. Наказ є обов'язковим до виконання Росією згідно з міжнародним правом. Ігнорування рішення зажене РФ у ще більшу ізоляцію, - написав він.

Нагадаємо, два тижні тому Україна звернулася до Вищої судової інстанції Організації Об'єднаних Націй у Гаазі з позовом проти рф, поскаржившись на порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, ухвалену 1948 року.

Головуючий суддя Джоан Донахью заявила, що "РФ має негайно зупинити проведення розпочатої 24 лютого військової операції".

Згідно з ухвалою суду, від росії вимагають негайно припинити військове вторгнення в Україну.

РФ має негайно зупинити військове насильство, яке вона розпочала 24 лютого 2022 року на території України, - йдеться в ухвалі суду.

Представники росії на оголошення постанови були відсутні.

Deutsche Welle пише, що суд не може змусити росію виконати вердикт.

Рішення суду обов'язкове до виконання, проте експерти сумніваються, що росія його виконає, вказуючи на те, що представники Москви бойкотували засідання суду. Суд не має коштів для примусу сторони, що програла суперечку, до виконання вердикту. Проте, він може стати знаковим для посилення міжнародного тиску на росію.

Зазначається, що нинішнє рішення суду є попереднім. Остаточна постанова буде винесена після основного розгляду, на який можуть піти роки.

Читайте також

1