МОЗ розглядає чотири сценарії розвитку пандемії COVID-19 в Україні

На четвертому етапі пацієнтів будуть лікувати за пріоритетністю
Головне
МОЗ розглядає чотири сценарії розвитку пандемії COVID-19 в Україні
Люди у захисних масках (фото: Pexels)
23 Жовтня 2020, 12:36
читать на русском

Міністерство охорони здоров'я розглядає чотири сценарії розвитку коронавірусної інфекції в Україні.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Очільник МОЗ зазначив, що вони розробляли різні сценарії розвитку подій, зокрема, щодо ситуації різкого зростання кількості хворих та реагування системи охорони здоров'я.

Коли ми говоримо про реагування системи охорони здоров'я, ми чітко усвідомлюємо, яку кількість ліжок ми можемо відвести під лікування хворих на COVID-19. Ця кількість ліжок обмежена 52 тисячами - це максимальна кількість, яку ми можемо відвести, — повідомив Степанов.

Глава МОЗ (досьє Максима Степанова) пояснив, що відповідні сценарії будуть визначатися на основі того, скільки людина перебуває на госпіталізації, який відсоток від усіх хворих госпіталізуються та мають тяжкий перебіг хвороби, а також від кількості хворих на добу.

Читайте також

Перший рівень

Як зазначає Степанов, це рівень, на якому Україна знаходиться зараз - до 8 тисяч хворих на добу. На цьому рівні МОЗ продовжує збільшувати кількість ліжок та готуватися до зростання кількості хворих.

Другий рівень

Другий рівень, за словами очільника МОЗ, настане тоді, коли заповненість ліжок буде 70% в цілому по країні, а орієнтовна кількість хворих — до 10 000 осіб за добу. На цьому рівні МОЗ буде вводити всі 52 тисячі ліжок, почне в деяких регіонах розгортати польові та мобільні госпіталі. Також почнуть залучати до боротьби з COVID-19 медиків з інших відділень і людей за контрактом, оскільки в Україні їх кількість обмежена.

Третій рівень

Третій рівень настане, коли кількість хворих на добу становитиме до 15 000 випадків. За таких умов будуть вводити жорсткий карантин з усіма обмеженнями "червоної зони". Крім цього, буде мобілізація всіх медиків та інших категорій працівників, а також почнуть працювати польові госпіталі.

Четвертий рівень

На четвертому рівні щоденна кількість випадків буде близько 20 000 хворих на добу і майже стовідсоткової заповненості ліжок. За словами Степанова, на цьому етапі будуть змушені вводити протокол медичного сортування з пріоритетом надання допомоги.

Читайте також

Нагадаємо, що міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначав, що у медичних закладах України, визначених для лікування пацієнтів із COVID-19, перебуває 22 977 людей.

1