МОЗ створило чотири лабораторні хаби для пришвидшеного проведення COVID-тестів

Забезпечено тримісячний запас тест-систем у кожній області
МОЗ створило чотири лабораторні хаби для пришвидшеного проведення COVID-тестів
ПЛР-тест (Фото: pixabay)
26 Листопада 2021, 12:42
читать на русском

Міністерство охорони здоров'я подбало про створення чотирьох лабораторних хабів, які мають розвантажити обласні лабораторії під час пікових перевантажень та можуть досить швидко виконати велику кількість досліджень на COVID-19.

Такі лабораторні хаби створені у Тернопільській та Одеській областях, а також у Києві та Харкові. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на слова головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.

Окрім того, у міністерстві забезпечили наявність тримісячного запасу тест-систем на COVID-19 у кожній області.

Ми як МОЗ на рівні кожної області забезпечили тримісячний запас тест-систем. Якщо в нас будуть пікові перевантаження, то лабораторія зуміє працювати 1,5-2 місяці без затримки під час пікових перевантажень, - зазначив Кузін.

За його словами, нові хаби оснащені сучасним обладнанням, яке дає змогу максимально швидко робити велику кількість досліджень. Кошти на створення та оснащення лабораторних центрів були залучені за допомогою донорів, а головним донором у цьому проєкті стала Всесвітня організація охорони здоров'я.

Кузін (досьє Ігоря Кузіна) також зазначив, що приватна медицина не залучалася до проєкту створення лабораторних хабів, щоб не залежати від приватного сектора в питаннях епідемічної безпеки. За словами головного санітарного лікаря, приватний сектор пропонував аналогічну модель, але щоб хаби створювалися на рівні приватних закладів охорони здоров'я або на рівні приватних лабораторій, і щоб держава постійно закуповувала в них певні послуги.

Проте ми вирішили піти більш стійким шляхом, тому що не хочемо в питаннях епідемічної безпеки залежати від приватного сектора, бо розуміємо, що в деяких моментах такі хаби є елементом реагування держави на надзвичайні ситуації, - пояснив він.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко зазначав, що запасу тест-систем для діагностики COVID-19 вистачить до квітня 2022 року.

Читайте також

1