На 5-8 гривень за літр: у Мінекономіки спрогнозували, на скільки подорожчає пальне

З 1 липня податки на пальне повернулися на довоєнний рівень
Головне
На 5-8 гривень за літр: у Мінекономіки спрогнозували, на скільки подорожчає пальне
Бензин, АЗС Фото: istockphoto.com
5 Липня 2023, 11:40
читать на русском

У Мінекономіки прогнозують, що після відновлення ставок податків на пальне роздрібна ціна дизпалива протягом місяця збільшиться на 5 грн за літр, бензину - на 7-8 грн за літр.

Про це в ефірі телемарафону заявила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко.

"Ми бачимо і прогнозуємо разом з операторами АЗС, що до кінця липня зростання буде на 5 грн на дизпальне і 7-8 грн - на бензин", - зазначила Свириденко.

За її словами, арифметично повернення на довоєнний рівень акцизів на моторне паливо і підвищення ПДВ на нього може призвести до зростання ціни ДП на суму до 8 грн/літр, бензину - до 11 грн/літр.

Водночас накопичені запаси пального і відсутність дефіциту не повинні призвести до різкого зростання цін, додала вона.

"Ми бачимо, що не буде різкого зростання ціни. Є кілька факторів - немає дефіциту, є запаси, ринок у Європі залитий ресурсом, тому різких стрибків не буде. Багато, звісно, залежить від цінової кон'юнктури у світі, але на сьогодні ми не очікуємо різких коливань", - заявила міністр.

Нагадаємо, в Україні з 1 липня податки на пальне повернулися на довоєнний рівень: ПДВ - до 20%, акциз на бензин - до 213 євро, на дизпаливо - 139,5 євро за 1000 л.

З початку повномасштабної війни вартість бензину в Україні підскочила на 20-25 гривень за літр – ціни тепер стартують від 50 гривень. Проте, це ще не межа: Національний банк прогнозує, що пальне дорожчатиме й у 2023 році, щоправда, вже меншими темпами. Однак вартість бензину в нашій країні залишається однією з найнижчих у Європі. Найдешевший у світі бензин у Венесуелі – лише 0,02 долара за літр.

Читайте також