На Новий рік українці мають шанси кілька днів пожити без відключень електроенергії

Така можливість випаде лише тоді, коли росія не обстрілюватиме нашу інфраструктуру у святкові дні
Головне
На Новий рік українці мають шанси кілька днів пожити без відключень електроенергії
Електрична лампа (Фото: pexels)
27 Грудня 2022, 09:13
читать на русском

Під час новорічних свят росія може спробувати завдати значного удару по енергосистемі України. За відсутності нових пошкоджень українці проведуть кілька днів з безперебійним енергопостачанням.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"росіяни не відмовилися від обстрілів енергосистеми. Вони прив'язуються до певних дат. І, можливо, Новий рік - це одна з таких дат, коли вони спробують максимально завдати шкоди нашій енергосистемі", - сказав він.

Водночас Галущенко підкреслив, що масштаби можливого обстрілу чи збитків оцінити складно. Однак, зазначив він, покладає надії на Збройні сили, які, як показали останні обстріли, досить ефективно захищають небо над Україною.

Міністр також зауважив, що за відсутності обстрілів українці можуть розраховувати на кілька днів безперебійного енергопостачання з нагоди новорічних свят. За його словами, із кожним днем ситуація в енергетичній сфері налагоджується: вдається збільшити виробництво електроенергії і доправити її до споживачів.

"Уся енергетична галузь сьогодні працює 24/7. І результати цієї роботи можна побачити в кожній годині", - сказав він.

Нагадаємо, виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук вважає, що після Нового року ситуація з електропостачанням може ще погіршитися. Попри те, що через пошкодження критичної інфраструктури України російськими окупантами, українці і так годинами сидять без світла, а деякі ще й без опалення та води, після Нового року може стати ще гірше – росіяни здатні ще на 3-4 масовані атаки, а через похолодання зростає споживання електроенергії.

За його словами, ситуація може покращитися у квітні, коли пройде пік зимового споживання електроенергії, можливо і в агресора вичерпаються запаси ракет. Сахарук підкреслив, що графіки відключень збережуться щонайменше до другого весняного місяця 2023 року. Однак, якщо обстріли продовжаться, це може затягнутися.

Читайте також

1