На Заході почали обговорювати можливість введення санкцій проти Туреччини

Шість західних посадовців розповіли про занепокоєння щодо домовленостей лідерів Туреччини й Росії
На Заході почали обговорювати можливість введення санкцій проти Туреччини
Прапор ЄС Фото: Уніан
8 Серпня 2022, 21:12
читать на русском

Західні країни не виключають запровадження санкцій проти Туреччини на тлі поглиблення її відносин із росією, яка почала війну проти України.

Про це повідомляє Financial Times.

Шість західних посадовців розповіли виданню про занепокоєння щодо домовленостей лідерів Туреччини й росії Реджепа Ердогана та владіміра путіна розширити співпрацю у сферах торгівлі та енергетики після зустрічі в Сочі.

У виданні зазначають, що Брюссель "усе більш пильно" стежить за турецько-російськими відносинами. Інше джерело Financial Times припустило, що деякі західні країни можуть закликати свої компанії вийти з турецького ринку, якщо Ердоган піде на втілення домовленостей з путіним.

Кілька джерел з Євросоюзу зазначили, що об’єднання поки не починало обговорень можливих санкцій проти Туреччини, адже наразі незрозуміло, що саме конкретно узгодили турецький і російський президенти. Крім того, рішення на рівні ЄС буде складно ухвалили.

Також у виданні пишуть, що навіть без формальної згоди всіх членів Євросоюзу окремі країни можуть, приміром, "запровадити обмеження на торгівлю й фінанси або попросити великі фінансові компанії зменшити вкладення в турецькі компанії".

Водночас джерела Financial Times зазначають, що такі кроки суперечать комерційним інтересам західних компаній. Крім того, Анкара досі погрожує блокувати членство Фінляндії та Швеції в Північноатлантичному Альянсі.

Нагадаємо, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував російському президентові путіну провести зустріч з президентом України Володимиром Зеленським.

Читайте також

1