Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП та інфляції в Україні

Покращення ситуації варто очікувати не раніше 2023 року
Головне
Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП та інфляції в Україні
Гривня, купюри Фото: НБУ
20 Січня 2022, 17:46
читать на русском

Національний банк оцінює зростання ВВП у 2021 у 3% та погіршив прогноз його зростання у 2022 з 3,8% до 3,4%. Паралельно НБУ погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5 до 7,7%.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

За підсумками 2021 року зростання реального ВВП, за оцінками НБУ, склало близько 3%. Відновленню економіки сприяв стійкий споживчий попит, нарощування інвестицій підприємствами після кризи, а також рекордний урожай сільськогосподарських культур. Водночас економічне пожвавлення було повільнішим, ніж очікувалося. Серед причин – стрімке подорожчання енергоносіїв та їх дефіцит, вплив низьких урожаїв 2020 року, повільніше відновлення сектора послуг, обмежені потужності окремих виробничих секторів, суттєвіші втрати від пандемії, а також більш стрімка фіскальна консолідація", – йдеться у повідомленні.

Прогноз зростання реального ВВП на 2022 рік переглянуто з 3,8 до 3,4%. Важливим стримуючим фактором залишатиметься напружена геополітична ситуація, що негативно впливає на інвестиційні рішення. Крім того, попри поступове згасання пандемії, наслідки коронакризи залишатимуться досить відчутними.

Порівняно високі ціни на енергоносії та дефіцит окремих видів сировини, насамперед у першому півріччі, також обмежуватимуть потенціал зростання.

У 2023-2024 роках зростання реального ВВП прискориться близько 4% на рік.

Одночасно НБУ погіршив прогноз інфляції на 2022 рік із 5% до 7,7% з огляду на реалізацію низки проінфляційних факторів.

Зокрема, світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими, ніж очікувалося раніше. Це буде не тільки тиснути на виробничі витрати бізнесу, а й потребуватиме поступової корекції тарифів на житлово-комунальні послуги. Зберігається і значний ціновий тиск з боку країн - торгових партнерів України, в яких інфляція лише наближається до пікових значень, – зазначили в НБУ.

Очікується, що базова інфляція у наступні роки уповільниться близько 4%, а основний внесок у подорожчання споживчого набору матиме адміністративна складова.

Читайте також наш матеріалЯким буде курс гривні найближчим часом - валютний прогноз від експертів.

Читайте також

1