Національний банк України підвищив облікову ставку

НБУ готовий до чергового підвищення для обмеження фундаментального інфляційного тиску
Національний банк України підвищив облікову ставку
Гривня, купюри Фото: НБУ
4 Березня 2021, 16:36
читать на русском

Правління Національного банку України вирішило підвищити облікову ставку до 6,5% річних.

Як повідомляється на сайті НБУ, це рішення спрямоване на поступове повернення інфляції до цілі в умовах відновлення як світової, так і української економіки.

За даними центробанку, на початку 2021 року інфляція прискорилася та очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% ± 1 в. п.

У січні зростання споживчих цін досягнуло 6,1% у річному вимірі. За попередніми оцінками Національного банку України, інфляція продовжила прискорення й у лютому. Споживча інфляція, розрахована за даними онлайн-моніторингу, перевищила прогноз Національного банку України, а інфляційні очікування залишилися підвищеними, - зазначили у центробанку.

Читайте також

Ураховуючи баланс ризиків, суттєве посилення фундаментального інфляційного тиску впродовж останніх місяців, правління Національного банку України підвищило облікову ставку до 6,5%.

Національний банк України готовий до більш рішучого підвищення облікової ставки для обмеження фундаментального інфляційного тиску, стабілізації очікувань та приведення інфляції до цілі, - зазначили в НБУ


Контекст. За прогнозами Національного банку України (НБУ), зростання споживчих цін до кінця 2021 року складе 7%. У жовтні минулого року НБУ прогнозував інфляцію на рівні 6,5%.