Кабмін хоче прискорити інфляцію задля зростання економіки

В уряді переконані, що подорожчання товарів сприятиме розвитку економіки
Кабмін хоче прискорити інфляцію задля зростання економіки
Інфляція (Фото: pixabay)
4 Лютого 2021, 16:22
читать на русском

Кабінет міністрів України вважає, що прискорення інфляції стимулюватиме розвиток вітчизняної економіки.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час заходу Європейської бізнес-асоціації "Глобальний огляд економіки України", який транслювався на Youtube.

Кабмін зацікавлений у прискоренні інфляції для розігріву економіки, - заявив Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля).

Прем`єр додав, що при реалізації подібного сценарію споживчі товари і послуги дорожчатимуть задля економічного зростання.

Шмигаль також зазначив, що при зростанні інфляції відновлення економіки у 2021 році може бути трохи вищим, ніж за прогнозом уряду.

Прем`єр розповів, що  міжнародні фінансові організації та рейтингові агенції прогнозують відновлення економіки України після торішньої кризи. У прогнозі уряду на 2021 рік закладене зростання ВВП на 4,6% при досить низькій інфляції.

Ми зацікавлені в тому, щоб інфляція сьогодні, якщо говорити економічною мовою, розігрівала економіку і давала ще кращі можливості для розвитку і збільшення ВВП не лише на 4,6%, а можливо навіть і вище", - підкреслив Шмигаль.

Читайте також

Нагадаємо, за прогнозами Національного банку України (НБУ), зростання споживчих цін до кінця 2021 року складе 7%. У жовтні минулого року НБУ прогнозував інфляцію на рівні 6,5%, однак потім переглянули прогноз зростання інфляції у 2021 році в бік підвищення з 6,5% до 7%.

Внаслідок підвищення акцизів на тютюнові вироби й подорожчання електроенергії темпи зростання адміністративно регульованих цін залишатимуться високими.

В першому півріччі 2021 року НБУ очікує прискорення інфляції з поверненням до цільового діапазону 5% ± 1 п. п. в першому півріччі 2022 року. Впродовж минулого року інфляція перебувала нижче за цільовий діапазон.

Під час пандемії падіння світових цін на енергоносії, а також зниження попиту на першочергові товари і послуги стримували зростання цін. Втім, динамічне відновлення світової економіки, збільшення внутрішнього споживчого попиту, подорожчання енергоносіїв та окремих харчових продуктів наприкінці року зумовили прискорення інфляції. В результаті, в грудні інфляція повернулася до цільового діапазону.

За прогнозами НБУ, інфляційний чинник надалі слабшатиме, що розгорне інфляційну динаміку. Прогнозується сповільнення продовольчої інфляції завдяки нарощуванню пропозиції сільськогосподарської продукції нового врожаю, а наприкінці року вичерпається ефект низької бази порівняння для окремих товарів.

1