Накопичувальні пенсії запустять через мінімум через рік - Мінсоцполітики

Для цієї реформи немає відповідної інфраструктури
Головне
Накопичувальні пенсії запустять через мінімум через рік - Мінсоцполітики
Гроші, пенсія, заощадження (Фото: pexels)
24 Квітня 2023, 14:43
читать на русском

Українці зможуть розпочати накопичувальну пенсію щонайменше через рік, бо потрібен час для створення інфраструктури для збору й адміністрування платежів.

Про це сказала міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

"Накопичувальна пенсія потрібна. У нас збільшується кількість пенсіонерів, і вже відчутно, що люди хотіли б мати свої рахунки і самі більш оперувати вкладами, які вони вносять", - сказала вона.

Міністр зазначила, що спочатку потрібно зробити відповідну інфраструктуру для такої реформи.

"Для того, щоб повноцінно запустити накопичувальну пенсію, нам потрібно створити державний накопичувальний банк, бо бачимо, що люди в більшості довіряють державним банкам. Хоча надалі зайдуть і приватні структури, і недержавні пенсійні банки. У людей буде вибір, куди вкладати і як інвестувати свої кошти", - пояснила вона.

При цьому, за її словами, потрібно побудувати і цифрові системи збору, і адміністрування, щоб це було дешевше і швидше для кожної людини. "Для цього потрібен час, як мінімум рік, щоб повноцінно це запустити", - повідомила міністр.

Отже, за словами Жолнович, ухвалення закону про накопичувальну пенсію і його старт не означає, що зразу почнуть збирати кошти. Спочатку потрібно зробити підготовчі дії.

Згідно із законом, середній внесок, який би зберігав видатки і кошти в їх еквіваленті – щонайменше 7-10% їх сплати. Але поки обов’язковий внесок від роботодавця має становити 3%, решту має вкладати сам працівник.

Нагадаємо, цього року в Україні планують запровадити обов’язкове пенсійне накопичення. У системі накопичувального пенсійного забезпечення в обов’язковому порядку братимуть участь усі категорії осіб, які працюють, до досягнення ними 55 років.

Роботодавець щомісяця сплачуватиме обов’язкові пенсійні внески за працівника в розмірі 1 % від зарплати у 2023 році, 1,5 % — у 2024-му, 2 % — у 2025-му. Розмір ЄСВ залишиться незмінним, накопичувальний внесок включатимуть в ЄСВ.

Читайте також